Experții Comisiei Europene și ai statelor membre vor prezenta marți, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul și concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România și Bulgaria.

Consiliul trebuie să facă apoi pașii necesari pentru ca cele două țări, alături de Croația, să adere pe deplin la spațiul de liberă circulație, a declarat pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migrație și securitate internă Anitta Hipper.

"După vizita misiunii voluntare de evaluare în România și Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experții principali ai Comisiei și ai statelor membre își vor prezenta raportul și concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers și să facă pașii necesari pentru ca aceste țări să adere pe deplin la zona Schengen", a declarat Anitta Hipper, într-un e-mail remis luni Agerpres.

"Există un proces în desfășurare la nivelul UE privind aderarea României, Bulgariei și Croației. Din 2011, Comisia a pledat activ pentru definitivarea spațiului Schengen. Comisia consideră că România, Bulgaria și Croația au îndeplinit toate condițiile necesare pentru a adera", a mai precizat oficialul european.

Anitta Hipper, care este purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, a făcut aceste precizări ca răspuns la o solicitare a AGERPRES de a comenta votul din Camera Reprezentanților a parlamentului olandez, din 19 octombrie, asupra unei rezoluții referitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Menționând că, timp de mulți ani, guvernul olandez a votat împotriva intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen din cauza corupției și a problemelor persistente cu crima organizată din ambele țări - probleme care pot afecta funcționarea securității frontierelor unei țări Schengen și, prin urmare, pot reprezenta riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întregul spațiu Schengen -, rezoluția solicită guvernului de la Haga să efectueze investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile.

În opinia eurodeputatei Sophia in'T Veld, membră a Partidului Democrații 66 (D66) din Olanda, semnificația rezoluției este aceea ca Țările de Jos să nu voteze în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen.

''(...) parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu a votat împotriva acestei rezoluții, noi vrem ca România și Bulgaria să adere imediat la spațiul Schengen, ați îndeplinit criteriile necesare. (...) Partidul meu vrea ca Bulgaria și România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc'' acest lucru, a declarat la 20 octombrie, la Strasbourg, Sophia in'T Veld pentru AGERPRES.

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliție pentru perioada 2021-2025 între Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), Partidul Democrații 66 (D66), Apelul Creștin-Democrat (CDA) și Uniunea Creștină (CU). Acest guvern de coaliție este condus Mark Rutte (VVD), care s-a aflat și în fruntea coaliției precedente ce s-a opus constant aderării României la spațiul european de liberă circulație, invocând probleme cu justiția și cu respectarea statului de drept în țara noastră.

Rezoluția, cu numărul 1849, a fost propusă de deputatul Jeroen van Wijngaarden, membru al Camerei Reprezentanților (camera inferioară) a parlamentului din partea Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte. Prezent la ședința plenară la care s-a votat rezoluția, șeful guvernului a spus că aceasta este hotărârea Camerei și aceasta este politica în vigoare, conform transcrierii intervențiilor, publicată pe site-ul legislativului.

Chestiunea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spațiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spațiu de liberă circulație. În prezent, dintre țările membre ale UE, doar Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda și România nu fac parte din spațiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).