Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat o rezoluție privind sprijinul american față de Inițiativa celor Trei Mări (I3M).

”Votul unanim în favoarea acestei rezoluții al membrilor Camerei Reprezentanților demonstrează susținerea fermă bipartizană de care se bucură, la nivelul legislativului american, Inițiativa celor Trei Mări, precum și eforturile statelor participante, inclusiv ale României, care susține ferm și substanțial Inițiativa, de sporire a securității energetice și a interconectărilor strategice la nivel de infrastructură”, precizează MAE, salutând votul de joi din Camera Reprezentanților.

Adoptarea rezoluției încurajează continuarea dezvoltării potențialului economic al regiunii Europei Centrale și de Est, cu sprijinul esențial al SUA.

Ministerul Afacerilor Externe salută în mod special reiterarea posibilității accesării de finanțare americană pentru proiectele I3M și subliniază angajamentul României de a valorifica în viitorul apropiat aceste oportunități pentru implementarea proiectelor strategice de conectivitate în spațiul I3M, alături de alți parteneri fideli valorilor transatlantice.

Printre aceste proiecte, România susține cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și al conexiunii rutiere Via Carpathia.

De altfel, cu prilejul vizitei sale recente din luna octombrie de la Washington, ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat, în cadrul consultărilor sale politice cu omologul său american, pentru realizarea acestor proiecte prioritare, cu implicare și sprijin consistent american, inclusiv financiar.

Adoptarea acestei rezoluții evidențiază, o dată în plus, că Parteneriatul Strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite este indispensabil pentru asigurarea securității și bunăstării pe cele două maluri ale Atlanticului, context în care Inițiativa celor Trei Mări oferă un exemplu pozitiv din perspectiva cooperării transatlantice.