Președintele american Barack Obama, liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au discutat, vineri, la summitul NATO de la Varșovia despre cooperarea SUA-UE, dar și despre impactul Brexitului.

"Reuniunea noastră NATO vine într-un moment critic. Votul britanic a creat o mare incertitudine”, a declarat Obama în conferința comună cu Juncker și Tusk.

Președintele american s-a arătat încrezător că UE și Marea Britanie vor coopera într-un mod pragmatic, deoarece, consideră el, "toată lumea are interesul să reducă perturbările”.

În plus, Obama a dat asigurări că relația specială dintre SUA și Marea Britanie va dăinui și a spus că nu are nicio îndoială că Marea Britanie va rămâne unul dintre cei mai pregătiți membri ai NATO, deși votul de la referendum ridică întrebări serioase în legătură cu viitorul integrării europene.

"Nu putem pierde din vedere succesul care este în continuare integrarea UE. Una dintre cele mai mari realizări politice și economice din epoca modernă. SUA vor rămâne un promotor hotărât al integrării UE și vor depune eforturi pentru a se asigura că tranziția către separarea Marii Britanii de UE va fi ordonată și blândă”, a adăugat președintele american.

La rândul său, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a încercat să liniștească partenerii europeni în legătură cu pericolele reprezentate de Brexit, în timp ce a pledat pentru aprofundarea cooperării euroatlantice.

"Nu există libertate în Europa fără solidaritate transatlantică. Nu există o alternativă mai bună la unitatea transatlantică pentru cei care prețuiesc libertatea, statul de drept, democrația, drepturile omului și civile”, a spus Tusk la Varșovia.

Tusk a recunoscut că consecințele geopolitice ale Brexit ar putea fi foarte grave, dar a dat asigurări către toți opozanții noștri dinăuntru și din afară că nu va exista o repetare a Brexit.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat, și el, pentru unitate.

"Principala noastră datorie este să dăm dovadă de unitate și să apărăm valorile comune. Statele Unite, NATO și UE sunt stâlpi separați ai ordinii globale, dar ne completăm reciproc și oferim pace și stabilitate”, a adăugat șeful Executivului european.