Summitul aniversar al NATO are loc într-un context delicat pentru Alianță, măcinată de dispute interne între lideri. Mai mult ca niciodată, secretarul general, Jens Stoltenberg, trebuie să-și folosească talentele de negociator.

UPDATE

Emmanuel Macron l-a criticat pe Recep Erdogan în cadrul unei conferințe cu Donald Trump.

"Dușmanul comun sunt astăzi grupurile teroriste. Îmi pare rău să o spun, dar nu avem aceeași definiție privind terorismul în jurul mesei...Când mă uit la Turcia, văd că luptă în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Și uneori lucrează cu intermediari ai Statului Islamic", a declarat Macron, reproșându-i lui Erdogan că luptă în prezent împotriva kurzilor, după ce aceștia au fost aliați ai coaliției internaționale din Siria împotriva jihadiștilor.

***

La câteva mii de kilometri distanță, în cadrul unui discurs susținut la o conferință pe teme militare de la Soci, președintele rus, Vladirimi Putin a declarat că extinderea NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar Moscova e dispusă să coopereze cu Alianța.

"Am exprimat în mai multe rânduri voința noastră de a coopera cu NATO în privința unor amenințări reale precum terorismul internațional, conflicte armate locale și pericolul proliferării armelor de distrugere în masă", a spus Putin, criticând în același timp comportamentul "grosolan" al Alianței Nord-Atlantice față de Rusia.

***

În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Donald Trump a criticat declarația lui Macron, calificând-o drept "foarte insultătoare", "dezagreabilă" și "lipsită de respect".

El a mai spus că fost o remarcă "foarte, foarte neplăcută la adresa celorlalte 28 de țări", adăugând că "nimeni nu are mai multă nevoie de NATO decât de Franța".

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă și-a exprimat din nou nemulțumirea față de împărțirea inechitabilă a cheltuielilor de apărare în cadrul NATO, arătând cu degetul în special spre Germania: "Nu este corect să se profite de NATO...Nu putem lăsa să se întâmple asta".

***

Deranjat acasă de procedura de impeachment din Congres, Donald Trump a fost "enervat peste măsură" de declarațiile lui Emmanuel Macron privind impasul în care se află NATO, liderul de la Casa Albă neîmpărtășind criticile omologului francez. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat în cadrul vizitei pe care a făcut-o în noiembrie la Washington, că Trump nu mai consideră Alianța "învechită", lucru dovedit și de prezența militară mai mare ca niciodată a SUA în Europa. Norvegianul e apreciat pentru modul în care a reușit să construiască o relație bună cu un președinte dificil precum Trump, dar la Londra Stoltenberg trebuie să-l împace și pe ambițiosul Macron. Cei doi lideri au o întâlnire bilaterală, care ar putea aplana neînțelegerile dintre ei sau dimpotrivă.   


Un alt copil-problemă e președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care a provocat un scandal diplomatic la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a susținut că nu NATO e în "moarte cerebrală", ci Emmanuel Macron, insistând că va repeta această declarație și la summit. Dar problemele cu Turcia sunt mult mai mari, Ankara jucând de ceva timp la două capete prin apropierea militară de Rusia.

În octombrie, după lansarea operațiunii militare turce împotriva kurzilor din nordul Siriei, Stoltenberg avertiza că Alianța nu trebuie să-și piardă unitatea în lupta împotriva ISIS. Furios pe criticile occidentale, Erdogan a refuzat recent să sprijine un plan de apărare al NATO pentru statele baltice și Polonia.

Pentru a reasigura aceste state de unitatea Alianței, Stoltenberg a declarat, într-un interviu acordat publicațiilor Rzeczpospolita (Polonia), Süddeutsche Zeitung (Germania) și El Pais (Spania), că NATO va răspunde oricărui atac împotriva Poloniei sau a țărilor baltice.

"Prin prezența forțelor NATO în Polonia și în țările baltice, trimitem Rusiei un semnal foarte puternic: dacă va exista un atac asupra Poloniei sau a statelor baltice, întreaga Alianță va răspunde", a declarat secretarul general.

Dezbaterile politice - dificile în sânul Alianței

Dacă Trump și alți lideri ai Alianței n-au apreciat declarația lui Macron, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, a văzut și partea plină a paharului. În opinia ei, afirmația a avut meritul de a-i trezi pe aliați, un dialog întărit fiind necesar. 

Nu întâmplător, ministrul german de externe, Heiko Maas, a propus crearea unui grup de lucru format din experți care să vină cu o serie de reforme. Grupul de lucru ar trebui să prezinte propunerile de reformă până la summitul NATO de la sfârșitul anului viitor. Și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a propus un grup de lucru pentru îmbunătățirea coordonării în cadrul Alianței. 

Surse: Axios, Süddeutsche Zeitung, EurActiv.com