SUA nu par să excludă că noul coronavirus aflat la originea pandemiei care a ucis deja peste 137.000 de persoane în lume ar putea să provină dintr-un laborator chinez din Wuhan și evocă de acum o "anchetă" pentru a face lumină asupra cazului.

"Efectuăm o anchetă exhaustivă asupra a tot ceea ce putem afla despre modul în care acest virus s-a propagat, a contaminat lumea și a provocat o asemenea tragedie", a declarat șeful diplomației americane Mike Pompeo pe canalul Fox News. El fusese întrebat miercuri seara despre un articol apărut în Washington Post în care se afirmă că Ambasada SUA la Beijing ar fi alertat Departamentul de Stat american în urmă cu doi ani despre măsurile de securitate insuficiente într-un laborator din Wuhan care studia coronaviruși la lilieci.

Conform AFP, preluată de Agerpres, Pompeo a fost întrebat, de asemenea, despre informațiile deținute de Fox News, potrivit cărora "mai multe surse" cred de acum că noul coronavirus, semnalat pentru prima oară chiar la Wuhan în decembrie, provine din același laborator - chiar dacă ar fi vorba de un virus natural și nu de un agent patogen creat de chinezi și a cărui "scăpare" nu ar fi fost voluntară, ci datorată unor slabe protocoale de securitate.

Mike Pompeo nu a dezmințit niciuna din aceste două informații, notează AFP. Întrebat de asemenea miercuri în conferința sa de presă zilnică privind criza sanitară la Casa Albă, Donald Trump s-a exprimat evaziv. "Eu pot să vă spun că auzim din ce în ce mai mult această poveste. Vom vedea", a răspuns președintele american, asigurând că această "oribilă situație" constituie obiectul unei "examinări foarte aprofundate".

Potrivit opiniei experților, noul coronavirus și-a făcut apariția la sfârșitul anului 2019 într-o piață în aer liber din Wuhan, unde animale exotice, precum lilieci, erau vândute vii.

Teza relatată de Fox News este diferită, conform agenției franceze de presă. Fără a o confirma clar, secretarul de stat american a întărit-o. "Ceea ce știm este că acest virus s-a născut la Wuhan, în China", a adăugat Mike Pompeo. "Ceea ce știm este că institutul de virusologie din Wuhan nu este decât la câțiva kilometri de piață", a insistat el.