Datele care atestă înaintarea devastării din Amazonia, produse de organisme oficiale a căror competență este recunoscută, au devenit și mai incomode pentru [Palatul] Planalto (sediul președinției Braziliei; n. trad.) în acest an electoral.

Așa că nu este de mirare că guvernul încearcă să le sufoce cu orice preț. Este ceea ce face prin crearea unei Camere Consultative Tematice "pentru a categorisi datele despre defrișări și incendii forestiere", potrivit unui editorial al publicației braziliene O Globo.

Obiectivul, potrivit rezoluției publicate în Monitorul Oficial al Uniunii, este "diferențierea infracțiunilor de mediu de alte activități, folosind baze de date oficiale existente". Camera va fi coordonată de Ministerul mediului și va avea reprezentanți ai portofoliilor agriculturii, apărării, economiei și justiției. Va putea invita specialiști din instituții publice și private, pe lângă societatea civilă, dar aceștia nu vor avea drept de vot. Ciudat este faptul că perioada de valabilitate este de doar un an.

Inițiativa a stârnit critici din partea ecologiștilor. În primul rând, pentru că organisme precum Institutul Brazilian pentru Mediu (Ibama), Institutul Chico Mendes pentru Conservarea Biodiversității (ICMBio) și Institutul Național de Cercetări Spațiale (Inpe), care au o capacitate tehnică recunoscută în materie, sunt în afara comisiei. În al doilea rând, pentru că își propune să facă ceea ce este deja făcut. Inpe strânge date detaliate despre defrișări de zeci de ani, chiar și în timp real, permițând o verificare imediată. În plus, această birocrație poate întârzia difuzarea datelor.

De la preluarea mandatului, Bolsonaro a făcut eforturi pentru a discredita datele Inpe. În primul an de mandat, a concediat directorul, fizicianul Ricardo Galvão, pentru că nu i-au plăcut cifrele semnalate pe baza metodelor științifice. El a spus că fac campanie împotriva Braziliei. Galvão a plecat, iar statisticile doar s-au înrăutățit, pentru că este imposibil să schimbi realitatea. În 2020, vicepreședintele Hamilton Mourão, președintele Consiliului Amazonia Legală, a susținut chiar că un opozant al guvernului din cadrul Inpe difuza doar date negative.

În universul paralel al lui Bolsonaro, recordurile succesive ale devastărilor din Amazonia nu se potrivesc cu realitatea. La întâlnirea cu omul de afaceri Elon Musk de luna trecută, președintele a repetat această fantezie când și-a anunțat intenția de a folosi Starlink-ul lui Musk în monitorizarea Amazoniei (ulterior problema nu a fost discutată). Bolsonaro a afirmat că se bazează pe Musk pentru a arăta cum "este conservată" Amazonia și "cât de mult rău îi provoacă cei care răspândesc minciuni despre regiune".

În lumea reală, cifrele de la Institutului de Cercetări pentru Mediu da Amazonia (Ipam) arată că între august 2018 și iulie 2021, defrișările din regiune a crescut cu 57%. Un scenariu previzibil, având în vedere blândețea față de tăietorii de lemn, de acaparatorii de terenuri și de minerii ilegali, desființarea organismelor de mediu, îndulcirea legislației și micșorarea amenzilor. Bolsonaro poate crea comisii pentru a "clasifica" datele de mediu pe care le dorește, în ciuda instituțiilor reputate care le colectează de ani de zile. Dar nu are rost să cosmetizezi cifrele în ajunul alegerilor. Daunele politicii anti-mediu nu vor dispărea ca prin magie. 

Sursa RADOR