La șase ani de la epidemia de Ebola care a dus la restricții de călătorie pentru cetățenii din Africa de Vest, pandemia de coronavirus a venit cu o inversare a situației. Multe state africane impun restricții europenilor din cauza COVID-19.

Epidemia de Ebola din 2014 a provocat anularea curselor aeriene și a vizelor, precum și un regim de carantină pentru cetățenii a trei țări din Africa de Vest (Africa Occidentală), de unde se răspândise epidemia. Acum, criza noului coronavirus vine cu restricții similare, dar aplicate de data aceasta europenilor care doresc să ajungă în Africa. Ca și în 2014 au apărut suspiciuni față de străini, mai ales după ce majoritatea cazurilor confirmate pe continentul african au apărut după ce persoanele infectate au călătorit în Italia, Franța, Germania sau alte țări europene, notează The Globe and Mail.

În total, peste 120 de cazuri de îmbolnăviri au apărut pe continentul african, motivele pentru un număr atât de mic nefiind cunoscute, mai ales că multe state au sisteme de sănătate vulnerabile. 

Uganda e ultima țară care a cerut cetățenilor din 16 țări - printre care 11 europene și SUA - să-și amâne călătoriile. Dacă insistă să vină în Uganda, cetățenii din aceste țări vor fi obligați să se auto-izoleze timp de două săptămâni, a anunțat ministrul ugandez al sănătății.  

Jane Ruth Aceng a precizat că săptămâna aceasta Uganda a trimis acasă 22 de vizitatori veniți din țări cu multe cazuri confirmate și care au refuzat să intre în auto-izolare.  

Restricții similare au fost anunțate și de alte țări africane.

Săptămâna trecută, Kenya a suspendat zborurile directe din Italia, iar Zanzibar a interzis temporaroate cursele aeriene din Italia.

Republica Democrată Congo a anunțat că impune 14 zile de auto-izolare pentru toți turiștii din Italia, Franța, Germania și  China.

Pe social media, în țări precum Senegal, unde COVID-19 a apărut recent, multe persoane dau vina pe europeni pentru apariția noului coronavirus.

Cele mai multe cazuri confirmate sunt în Egipt, primul infectat fiind o persoană care a călătorit în China.

Au existat temeri că noul coronavirus se va răspândi mai ușor în Africa din cauza sistemelor de sănătate și a problemelor din trecut cu malaria și HIV, dar experții sugerează că Africa ar putea fi mai puternică, urmare a populației relativ tinere în comparație cu statele europene și asiatice.

Multe țări africane mai au un avantaj: lunga experiență cu epidemia de Ebola a dus la crearea unei structuri de monitorizare a stării de sănătate a vizitatorilor la aeroporturi și granițele terestre.