Croația va prelua de la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului UE.

O Europă influentă, care dezvoltă, conectează și protejează sunt cei patru piloni pe care se va concentra Croația în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a lui 2020, potrivit premierului Andrej Plenkovic.

Într-o conferință susținută la Zagreb, prim-ministrul croat a vorbit despre prioritățile pe care cel mai nou membru al UE le va susține în primul semestru al anului viitor: „o Europă care se dezvoltă, o Europă care conectează, o Europă care protejează și o Europă care este influentă”.

Sloganul Președinției croate este „O Europă puternică într-o lume competitivă” (A strong Europe in a challenging world), iar Plenkovic a spus că soluția cea mai bună pentru provocările internaționale este „o Uniune mai puternică”, scrie EURACTIV.com.

Croația, care a aderat la UE în 2013, deține președinția rotativă a Consiliului într-un moment de cotitură pentru Uniune. Ieșirea Marii Britanii din UE a fost amânată pentru sfârșitul lui ianuarie, există șanse ca noua Comisie Europeană să nu fie instalată în cursul acestui an, iar liderii UE au admis că nu pot ajunge la un compromis asupra bugetului pe termen lung al Uniunii până la finalul lui 2019.

În plus, Balcanii de Vest vor avea o poziție specială între prioritățile președinției croate, care va organiza la Zagreb în mai un summit ce ar trebui să revigoreze procesul de extindere al UE.

Plenkovic a spus că țara sa și alte state membre ale UE pot face față cel mai bine provocărilor secolului al XXI-lea numai printr-o solidaritate europeană. „Uniunea Europeană își poate consolida rolul de actor global doar prin dezvoltarea capacităților și a instrumentelor de acțiune comună în tratarea unor provocări precum terorismul, războaiele comerciale sau migrația”, a precizat premierul croat.