Curtea Supremă a Marii Britanii va decide, marți, dacă Guvernul de la Londra are sau nu nevoie de aprobarea Parlamentului britanic pentru invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se inițiează formal procesul de Brexit.

UPDATE Membrii Curții Supreme din Marea Britanie au decis că Guvernul nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără acordul Parlamentului. Din cei 11 judecători, 8 au votat "împotrivă", iar 3 "pentru".

"Poporul britanic a votat pentru ieșirea din UE, iar Guvernul va pune în aplicare verdictul lor - declanșând Articolul 50, conform planului, până la sfârșitul lunii martie. Decizia de astăzi nu schimbă acest lucru”, a transmis Guvernul.

De asemenea, ministrul britanic pentru Brexit David Davis a anunțat că Guvernul urmează să prezinte un proiect de lege în Parlament, în zilele următoare.

"Vom înainta în următoarele zile proiectul de lege pentru a oferi Guvernului puterea legală de a declanșa Articolul 50. Va fi cel mai direct proiect de lege posibil pentru a pune în aplicare decizia poporului și a respecta verdictul Curții Supreme", a spus Davis în Parlament.

+++

Cei 11 membrii ai Curții Supreme din Marea Britanie vor decide în jurul orei locale 9:30 (11:30, ora României) dacă premierul Theresa May se poate folosi de puterile sale executive cunoscute drept ”prerogative regale” pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona al UE și pentru a iniția tratativele pentru Brexit.

Guvernul a făcut apel la decizia Înaltei Curți de Justiție de la Londra în care se stipula că premierul britanic nu poate invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și nu poate începe procesul de Brexit fără acordul Parlamentului, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu.

Cazul are implicații constituționale majore în ceea ce privește echilibrul de putere între legislativ și executiv.