Premierul britanic Theresa May a anunțat că autoritățile din regat vor solicita declanșarea procesului de părăsire a Uniunii Europene până la sfârșitul lunii martie 2017.

Marea Britanie va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declanșarea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană „până la sfârșitul lunii martie” 2017, în urma votului de la referendumul din iunie în favoarea Brexit, a declarat duminică premierul britanic Theresa May, relatează AFP și Reuters.

Până acum, deși presată de europeni, May a spus că Marea Britanie nu va activa articolul 50 - care se referă la modalitățile prin care un stat poate părăsi Uniunea - în acest an.

După referendumul din 23 iunie, când majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea Regatului Unit din UE, oficialii de la Bruxelles au presat pentru „ruperea” cât mai rapidă a legăturilor. Potrivit articolului invocat, după ce un stat membru UE activează clauza de retragere, acesta va părăsi Uniunea în termen de maximum doi ani.

Într-un interviu separat pentru Sunday Times, May a spus că vrea să propună Parlamentului în primăvara lui 2017 să abroge actul de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, scire Agerpres.

Ea explicat că va prezenta o nouă legislație pentru a abroga European Communities Act din 1972, în timpul discursului reginei în Parlament, care va avea loc în aprilie sau mai 2017.

„Aceea va fi prima etapă pentru a face din Marea Britanie o țară suverană și independentă din nou”, a spus șefa guvernului, adăugând că aceasta va însemna „sfârșitul autorității UE în Marea Britanie”.

Legea nu va intra totuși în vigoare decât atunci când Regatul Unit va părăsi efectiv UE, a subliniat premierul în interviul pentru Sunday Times.

Noul „parteneriat” dintre Bruxelles și Londra s-ar putea inspira din modelul norvegian, relativ integrat, cu acces pe piața unică europeană, sau din statutul cu Elveția, mai distant. Este însă de așteptat ca restul UE să se opună ca Marea Britanie să aibă acces facil pe piața unică, dacă nu respectă principiul liberei circulații a persoanelor, îndeosebi a forței de muncă din Europa de Est, unul dintre factorii care a dus, de altfel, la referendum și la rezultatul acestuia.