Președintele american i-ar fi dictat fiului său Donald Trump jr. declarația inițială pe care acesta a publicat-o luna aceasta despre întâlnirea sa cu o avocată rusă în 2016, dezvăluie Washington Post.

În timpul summitului G20 de luna trecută, de la Hamburg, consilierii președintelui s-au sfătuit cum să reacționeze la noile dezvăluiri privind întâlnirea lui Trump Jr. cu avocata rusă Natalia Veselnițkaia, dezvăluire considerată periculoasă de către consilieri, atât din punct de vedere politic, dar și legal.

Consilierii au fost de părere că fiul cel mare al președintelui ar trebui să publice o declarație în care să spună adevărul, pentru a nu exista consecințe în cazul în care ar fi apărut și alte detalii despre întâlnire.

Potrivit surselor Washington Post, echipa de juriști ar fi dorit să prezinte întâlnirea drept o capcană a democraților întinsă celor doi. În stilul său caracteristic, după câteva ore, președintele a decis schimbarea strategiei.

În timp ce se întorcea de la summitul G20 din Germania, la bordul Air Force One, președintele a dictat personal declarația prezentată apoi de fiul său. Astfel, liderul de la Casa Albă a motivat întrevederea prin interesul avocatei în legătură cu adoptarea copiilor ruși de către cuplurile americane.

După cum s-au temut juriștii, presa a continuat să publice noi detalii despre întrevedere, astfel că Donald Trump Jr. a fost nevoit să recunoască faptul că s-a întâlnit cu Natalia Veselnițkaia, după ce a primit un email în care i se promiteau informații compromițătoare despre Hillary Clinton.

Consilierii președintelui se tem că implicarea directă a lui Donald Trump în declarația fiului său îl poate pune, pe el și pe alți apropiați ai său, într-o situație juridică periculoasă.

"A fost ... inutil", a declarat pentru Washington Post, unul dintre consilierii lui Donald Trump. Acesta a precizat, sub acoperirea anominatului, că oamenii pot crede că președintele a încercat să inducă lumea în eroare.

Jay Sekulow, unul din avocații lui Trump, a declarat că dezvăluirile publicației americane sunt "inexacte și irelevante".

Însă Donald Trump este deja criticat pentru încercările sale de a submina ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile americane.

El l-a concediat pe șeful FBI, James B. Comey, pe 9 mai, după o întâlnire privată, în care I-ar fi cerut lui Comey - după cum a afirmat acesta - să pun capăt investigației asupra lui Michael Flynn, fostul său consilier de securitate națională.

Și Daniel Coats, directorul Comunității Naționale de Informații, le-a mărturisit colaboratorilor apropiați că Trump I-a întrebat în martie dacă poate interveni pe lângă Comey pentru ca FBI să-l lase în pace pe Flynn.

Președintele nu s-a sfiit să-l critice în public pe Procurorul general, Jeff Sessions, afirmând într-un interviu că nu l-ar mai fi numit în funcție dacă ar fi știut că acesta se va recuza din ancheta FBI.  

"El nu crede că este periculos în plan juridic, el o vede ca pe o problemă politică pe care trebuie să o rezolve singur", a declarat consilierul său.

Potrivit altor consilieri, Trump crede că este nevinovat, prin urmare nu vede niciun risc din punct de vedere legal. 

"Ceea ce mă frapează este nesăbuința implicării președintelui. Ei încă tratează acest lucru ca o afacere de familie și au o problemă de PR ... Ceea ce nu par să înțeleagă este că aceasta este o anchetă penală care-i implică pe toți", a declarat Peter Zeidenberg, procurorul special adjunct, care a investigat cazul agentului CIA Valerie Plame, a cărui identitate a fost dezvăluită de un consilier al președintelui George W. Bush.