Ministerul de externe anunță că autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente în urma incidentului provocat de senatoarea Diana Șoșoacă.

”Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii”, precizează MAE.

Șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare ”profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”.

”Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, a transmis Guvernul.

Senatoarea Diana Șoșoacă a sunat vineri la 112, în timpul unui interviu pe care îl acorda unei echipe italiene de televiziune, în urma unui conflict apărut pe fondul întrebărilor adresate în cadrul realizării interviului. Soțul ei, Silvestru Șoșoacă, a a lovit un polițist și este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru ultraj.

Incidentul a fost relatat pe larg de presa italiană, care a publicat și imagini video, dar și de jurnalista Delia Marinescu care a fost fixer pentru jurnaliștii italieni.