MAE anunță că Alexei Grișaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea diplomatului rus drepta persona non având în vedere că [activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Decizia a fost comunicată luni părții ruse, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin.

În ultimul timp, măsuri similare au fost luate de Bulgaria, Cehia, Polonia și Slovacia, care au acuzat de spionaj diplomați ruși.

Scandalul a fost declanșat de Praga, autoritățile cehe stabilind că există o legătură între exploziile survenite la un depozit de muniții, în 2014, și mai mulți angajați ai Ambasadei ruse din Cehia.

"Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a declarat pe 21 aprilie, la Digi 24, ministrul român de externe.

Luni seara, premierul Florin Cîțu a declarat la TVR că nu ar lega această decizie cu ce s-a întâmplat în Cehia și în alte țări europene:

”Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu aș lega-o (decizia expulzării adjunctului atașatului militar rus - n.r.) pe seama unei campanii sau unei reacții solidare cu ceea ce se întâmplă în alte țări. În România a fost o decizie luată, asumată și am mers mai departe. A fost o decizie pe care o luăm și nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte țări din UE".

Ambasadorul român în Rusia este familiarizat cu procedura măsurilor de răspuns

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaște bine procedura măsurilor reciproce de răspuns la pașii corespunzători în relația cu Moscova, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pentru agenția de presă oficială TASS, comentând decizia Bucureștiului de a-l declara persona non grata pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în România.

"Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura măsurilor de răspuns", a spus ea, relatează Agerpres.

"Această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România", a declarat pentru agenția TASS ambasadorul Valeri Kuzmin, adăugând că ”autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns".