Statele Unite și China au discutat o serie de probleme bilaterale, regionale și globale în timpul întâlnirii secretarului de stat american Antony Blinken cu ministrul chinez de externe Wang Yi, relatează AP.

Discuțiile dintre cele două părți s-au extins în ultimele luni, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul conflictului dintre cele două puteri mondiale, cu cele mai mari economii.

Blinken și Wang au subliniat fiecare importanța menținerii deschise a liniilor de comunicare, dar au abordat și diviziunile persistente și adânci care amenință securitatea globală. Aceste diviziuni au fost evidențiate la începutul acestei săptămâni, când președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege privind un important ajutor extern (acordat Ucrainei, Israelului și Taiwanului - n.r.) care conține câteva elemente pe care chinezii le consideră problematice.

„În general, relația China-SUA începe să se stabilizeze”, a declarat Wang în timpul discuției. „Dar, în același timp, factorii negativi din relație sunt în creștere și se construiesc, iar relația se confruntă cu tot felul de perturbări.”

Wang a subliniat, fără a fi concret, plângerile binecunoscute ale Chinei cu privire la politicile și pozițiile SUA cu privire la Marea Chinei de Sud, Taiwan, drepturile omului și dreptul Chinei de a conduce relații cu țările pe care le consideră potrivite.

„Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost suprimate în mod nerezonabil, iar interesele noastre centrale se confruntă cu provocări”, a spus el, cerând SUA să se abțină de la amestecul în afacerile interne ale Chinei.

Blinken a replicat, spunând că administrația Biden acordă o importanță deosebită dialogului SUA-China chiar și în problemele aflate în dispută. El a menționat că au existat unele progrese în ultimul an, dar a sugerat că discuțiile vor continua să fie dificile.

„Aștept cu nerăbdare ca aceste discuții să fie foarte clare, foarte directe cu privire la domeniile în care avem diferențe și în care se află Statele Unite și nu mă îndoiesc că veți face același lucru în numele Chinei”, a spus Blinken.

„Nu există nici un substitut în judecata noastră pentru diplomația față în față pentru a încerca să mergem înainte, dar și pentru a ne asigura că suntem cât mai clari în ceea ce privește domeniile în care avem diferențe cel puțin pentru a evita neînțelegerile, pentru a evita greșelile de calcul”, a spus secretarul de stat.

China și Statele Unite sunt principalii jucători din Indo-Pacific. Washingtonul a devenit din ce în ce mai alarmat de agresivitatea crescută a Beijingului în ultimii ani față de Taiwan și vecinii săi din Asia de Sud-Est cu care are dispute teritoriale și maritime semnificative în Marea Chinei de Sud.

Reamintim că Antony Blinken s-a întâlnit cu secretarul Partidului Comunist, Chen Jining, și „și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile comerciale (chineze) și practicile economice non-piață”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat. Jining a declarat că că Statele Unite caută o concurență economică sănătoasă cu China și „condiții de concurență echitabile pentru lucrătorii și firmele americane care operează în China”.

China a criticat asistența SUA pentru Taiwan și a condamnat imediat ajutorul drept o provocare periculoasă. De asemenea, se opune cu fermitate eforturilor de a forța vânzarea TikTok.


Proiectul de lege alocă, de asemenea, 61 de miliarde de dolari pentru ca Ucraina să se apere de invazia Rusiei. Administrația Biden s-a plâns cu voce tare că sprijinul chinez pentru sectorul militar-industrial al Rusiei a permis Moscovei să submineze sancțiunile occidentale și să intensifice atacurile asupra Ucrainei.

Oficialii americani au spus că legăturile Chinei cu Rusia vor fi un subiect principal de conversație în timpul vizitei lui Blinken. Înainte de începerea întâlnirilor de vineri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că va vizita China în mai.