Marea Britanie și UE au un obiectiv comun - acela de a avea o lume sigură - care nu va dispărea odată cu Brexit. Cel puțin asta se arată în documentul în care UK își prezintă planurile de viitor în ceea ce privește politica externă și apărarea.

”Marea Britanie va rămâne un partener și un aliat dedicat prietenilor săi de pe întreg continentul, nu doar pentru că cetățenii britanici și europeni se confruntă cu aceleași amenințări și este în interesul nostru să facem acest lucru, dar pentru că avem o credință profundă și istorică în aceleași valori pe care Europa le reprezintă: pacea, democrația, libertatea și statul de drept, pe continentul nostru și în afara acestuia. Promovarea valorilor noastre comune, combaterea amenințărilor comune și menținerea unei Europe puternice și prospere va necesita un parteneriat profund și special, inclusiv în ceea ce privește implicarea pe partea externă, de apărare și securitate și de dezvoltare”, spune guvernul care se pregătește de părăsirea blocului comunitar, într-un document publicat marți în care prezintă ce planuri are, după Brexit, pe partea de politică externă, apărare și dezvoltare.

Regatul Unit spune că, prin intermediul acțiunilor diplomatice, de apărare și securitate globală și de dezvoltare, a jucat un rol important în asigurarea securității și apărării europene și asigură că acest lucru va continua, mai ales că și interesele britanice vor fi servite, prin consolidarea relațiilor bilaterale.

„Marea Britanie va păstra alianțe puternice cu statele membre ale UE, alături de partenerii din afara Europei, inclusiv din SUA și din zona Indo-Pacifică, Orientul Mijlociu și Africa. Marea Britanie va continua, de asemenea, să se asigure că NATO rămâne piatra de temelie a apărării noastre, să fie un campion al ONU și al multilateralismului și să fie activă în alte organizații internaționale”, se arată în document.

Regatul Unit caută acum să dezvolte „un parteneriat profund și special cu UE care să depășească acordurile existente în țările terțe”, care nu reflectă „doar istoria noastră comună și beneficiile practice ale cooperării în combaterea amenințărilor comune, dar demonstrează și angajamentul Regatului Unit de a promova valorile pe care le împărtășim în întreaga lume și de a menține o Europă sigură și prosperă”.

Marea Britanie iese din UE, nu se retrage din Europa

Potrivit documentului, prioritățile britanice, după plecarea din UE, vor continua să se bazeze pe o perspectivă europeană și pe aceste valori comune.

Ca și în celelalte documente prezentate până acum, guvernul inistsă asupra faptului că Marea Britanie iese din UE, dar nu se retrage din Europa. „Regatul Unit se angajează să respecte principiile comune consacrate prin Carta Organizației Națiunilor Unite, Tratatul Atlanticului de Nord, Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Regatul Unit va continua să colaboreze cu partenerii noștri din UE pentru a respecta aceste principii și valori împotriva celor care intenționează să le submineze”.

În plus, Regatul Unit va continua să ofere ajutor și asistență statelor membre ale UE care sunt victime ale agresiunii armate, terorismului și dezastrelor naturale sau provocate de om. Marea Britanie promite că va continua să lucreze complementar cu NATO, despre care spune că a fost fundamentul apărării sale naționale.

În același document, autoritățile britanice reamintesc amenințările prin care trec statele europene: instabilitatea și conflictele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și, implicit, migrația, extremismul organizației teroriste Statul Islamic, criza din Ucraina, atacurile cibernetice, Rusia, Coreea de Nord și împotriva cărora trebuie luptat.

„Regatul Unit este și va rămâne un important actor diplomatic, de apărare, dezvoltare și politică mondială. Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare dintre cele șase membre fondatoare și al doilea din NATO. Marea Britanie este singura țară europeană care îndeplinește atât obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare (...) De asemenea, Marea Britanie s-a angajat să investească cel puțin 50% din cheltuielile pentru dezvoltare în state și regiuni fragile. Este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și un membru important al altor foruri internaționale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială, G7, G20, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Commonwealth”, mai țin britanicii să precizeze.

Și România s-a angajat, prin bugetul adoptat pentru 2017, să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

În ceea ce privește dezvoltarea, cum „Regatul Unit este un lider global în dezvoltare și împărtășește un angajament cu UE de a eradica sărăcia extremă și de a contribui la construirea prosperității, păcii, stabilității și rezilienței în țările în curs de dezvoltare", britanicii promit că vor continua să-și utilizeze bugetul pentru dezvoltare internațională prin intermediul parteneriatelor internaționale, dar și să promoveze impactul dezvoltării globale sau să abordeze problemele specifice fiecărei țări.

Documentul, care „explorează modul în care Marea Britanie și alți parteneri cooperează în prezent cu UE în domeniul politicii externe, de apărare și securitate și de dezvoltare, înainte de a examina modul în care Marea Britanie ar putea face același lucru odată ce a ieșit din UE”, poate fi citit integral aici.