Președintele Donald Trump a vorbit anul trecut în repetate rânduri, într-un cadru privat, despre retragerea SUA din Alianța Nord-Atlantică, potrivit informațiilor New York Times. O astfel de mișcare ar fi pe placul lui Vladimir Putin.

Oficiali ai Administrației americane au declarat pentru New York Times că, de mai multe ori, în cursul anului 2018, Donald Trump a declarat în privat că dorește să retragă Statele Unite din NATO. Actuali și fosti oficiali americani se tem că președintele ar putea reveni la aceste amenințări, întrucât cheltuielile militare aliate nu s-au ridicat la nivelul dorit de liderul de la Casa Albă.

Și în public, Trump și-a exprimat nemulțumirea față de cheltuielile militare reduse ale europenilor. La începutul lunii ianuarie 2018, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, el a criticat Germania pentru că alocă doar un procent din PIB pentru apărare, susținând că ar trebui să aloce patru procente.

În preajma summitului NATO - transformat într-un eșec urmare a comportamentului său - , potrivit oficialilor citați de cotidianul american, Donald  Trump a susținut că nu vede rostul alianței militare.

La acel moment, responsabilii din domeniul securității naționale, în special secretarul Apărării de atunci, Jim Mattis, și John R. Bolton, consilierul pentru securitate națională, au făcut eforturi pentru a proteja poziția SUA, fără să menționeze o retragere care ar reduce drastic influența Washingtonului în Europa și ar reprezenta o încurajare pentru Rusia. 

Acum, dorința președintelui de a se retrage din NATO creează noi emoții în rândul oficialilor americani, pe fondul îngrijorării din ce în ce mai mari provocate de încercările lui Trump de a păstra secretul întâlnirilor cu omologul rus, Vladimir Putin, chiar și față de proprii consilieri.

Referitor la informațiile apărute sâmbătă în Washington Post, potrivit cărora ar fi ascuns detalii referitoare la întrevederile sale cu președintele Vladimir Putin și ar fi confiscat notițele luate de interpretul său, Donald Trump a afirmat că aceste informații sunt false.


O retragere din alianța fondată în 1949 "ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care orice președinte ar putea să le facă împotriva intereselor din SUA", a declarat Michèle A. Flournoy, subsecretar la Apărare în perioada lui Barack Obama. "Ar distruge ani de muncă asiduă a mai multor administrații, republicane și democratice, pentru a crea probabil cea mai puternică și avantajoasă alianță din istorie", a declarat într-un interviu Flournoy, adăugând că o astfel de decizie ar reprezenta un succes uriaș pentru Vladimir Putin.

Amiralul în etragere James G. Stavridis, fost comandant suprem al NATO, a declarat că retragerea americană din Alianță ar fi "o greșeală geopolitică de proporții epice".

Rugată luni să comenteze informațiile, Casa Albă a reamintit, prin vocea unui oficial, declarațiile lui Trump din iulie, potrivit cărora angajamentul SUA față de NATO e ”foarte puternic”, iar Alianța e ”foarte importantă”.

Oficialii americani din domeniul securității naționale cred că Rusia s-a concentrat în mare măsură pe subminarea solidarității dintre Statele Unite și Europa, după anexarea Crimeei în 2014.

Amestecul Rusiei în alegerile americane și eforturile sale de a împiedica state ce au fost în sfera sa de influență să se alăture Alianței Nord-Atlantice au avut drept scop slăbirea NATO, consideră oficialii americani. Cu un NATO slăbit, Putin ar avea mai multă libertate pentru a se comporta așa cum dorește, mai cred oficialii SUA.

Când Trump a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea de a părăsi alianța, cei din jurul său nu au știut dacă vorbește serios sau nu. Îngrijorările lor au crescut pe măsură ce Trump a revenit asupra acestei idei de mai multe ori.

Aversiunea lui Trump față de alianțe și față de angajamentele americane în cadrul unor organizații internaționale nu reprezintă un secret.

Președintele a retras SUA din mai multe parteneriate militare și economice, de la Acordul de la Paris la acordul comercial pentru Asia-Pacific. El a pus la îndoială alianța militară a Statelor Unite cu Coreea de Sud și Japonia și a anunțat retragerea trupelor americane din Siria, fără a se consulta mai întâi cu aliații din coaliția condusă de SUA împotriva ISIS.

NATO plănuise o reuniune a șefilor de stat și de guvern la Washington, în aprilie, pentru a sărbători 70 de ani de la crearea Alianței, dar, în cele din urmă, a fost preferată o întâlnire a miniștrilor de externe, deoarece unii diplomați s-au temut că Donald Trump ar putea folosi reuniunea pentru a-și reînnoi atacurile la adresa NATO. Liderii țărilor aliate se vor întâlni la sfârșitul anului, dar nu în capitala americană.

Ce e îmbucurător e că orice mișcare a lui Trump împotriva NATO se izbește de opoziția republicanilor. Politica americană față de Rusia este zona în care republicanii din Congres l-au înfruntat tot timpul pe președinte, criticând inclusiv conferința de presă din 16 iulie susținută împreună cu Putin la Helsinki.