Mii de militari arestați, generali acuzați de trădare și mii de judecători destituiți. Iar Erdogan de-abia începe epurarea.

Recep Tayyip Erdogan, omul cu mână de fier care conduce Turcia de mai bine de un deceniu, a pornit deja curățarea armatei și a justiției de indezirabili după eșecul loviturii de stat de vineri noapte.

Tentativa de răsturnare a puterii s-a soldat cu circa 290 de morți și peste 1.400 de răniți în confruntări stradale și lupte aeriene între puciști și forțele loiale guvernului.

Sâmbătă, când revolta nu fusese încă înfrântă total, poliția începuse deja arestările militarilor bănuiți de implicare în lovitura de stat. Circa 2.800 de membri ai forțelor armate au fost arestați, inclusiv generali de rang înalt, peste 2.700 de judecători au fost destituiți pentru presupuse legături cu liderii loviturii de stat. Au fost emise mandate de arestare pentru 140 de membri ai Curții Supreme.

Cel puțin 6.000 de oameni au fost reținuți în legătură cu tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, a anunțat duminică Ministerul turc de Justiție.

Erdogan a spus că cei prinși sunt vinovați de „trădare” și „vor plăti un preț imens”. Premierul turc, Binali Yildirim, chiar a propus schimbarea Constituției pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea.

De altfel, observatorii au avertizat deja că președintele turc se va folosi de tentativa eșuată pentru a-și duce la îndeplinire planurile de a se descotorosi de potențialii oponenți și a-și întări poziția, prin schimbarea legislației.

„Erdogan va încerca să-și extindă poziția de putere”, ceea ce ar putea duce la o „divizare dramatică” în societate turcă, a afirmat Elmar Brok, președintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag și un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel.

Președintele turc a lansat deja ofensiva împotriva fostului său aliat, predicatorul în exil Fethullah Gülen, pe care el îl consideră responsabilul puciului eșuat. Încă de la prima intervenție, Erdogan i-a acuzat pe imam și pe adepții acestuia că sunt la originea tentativei de lovitură de stat. 

Chiar dacă Gulen, instalat în Pennsylvania de decenii, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat și a condamnat inițiativa, Erdogan a solicitat SUA extrădarea predicatorului.

O facțiune a armatei a încercat lovitura de stat vineri seară, ocupând principalele aeroporturi, podurile din Istanbul, unități militare și posturi de televiziune. Dar Erdogan a reușit, prin intermediul aplicației Facetime, să transmită un mesaj la televiziune prin care a cerut populației să iasă în stradă pentru a împiedica lovitura de stat. Suporterii președintelui au ieșit în număr mare pe stradă, încercuind soldații, iar forțele loiale guvernului i-au atacat în forță pe rebeli.

Atât partidele de opoziție, cât și oficiali militari de rang înalt și-au manifestat dezaprobarea față de puciști, care susțineau că doresc să reinstaureze un regim democratic.