Rămas la Istanbul după puci, președintele Erdogan continuă campania de epurări: a concediat 15.200 de angajați din Educație bănuiți de legături cu Fethullah Gulen. Licențele posturilor ce au legături cu predicatorul exilat în SUA au fost anulate.

Ministerul turc al Educației a anunțat marți suspendarea a circa 15.200 de angajați bănuiți de legături cu rețelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că este în spatele tentativei de lovitură de stat prin care o facțiune a armatei a încercat să-l înlăture de la putere.

De asemenea, Consiliul Superior al Educației a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultăți.

În 2013, Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen că încearcă să construiască "o structură paralelă" în armată, justiție, mass-media și învățământ, cu scopul de a-l înlătura de la putere.

O altă măsură îndreptată împotriva lui Gulen a fost luată de Consiliul Suprem al Radioului și Televiziunii care a anulat licențele de emisie a tuturor posturilor de radio și televiziune care au sprijinit "conspiratorii puciști". Măsură afectează 20 de posturi ce au legături cu organizațiile lui Fethullah Gulen.

Totodată, Turcia a trimis în SUA patru dosare despre Fethullah Gulen. Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a precizat că Guvernul turc cere arestarea predicatorului stabilit în statul american Pennsylvania. 

Demisii au avut loc și la biroul premierului Binali Yildirim. Guvernul turc a demis 257 de funcționari angajați la biroul premierului, suspectați de implicare în tentativa de lovitură de stat  eșuată de vineri noaptea, relatează Reuters, citând surse apropiate lui Binali Yildirim.

Erdogan nu a mai revenit la Ankara după puci

La câteva ore după începerea tentativei de puci care îl viza, Recep Tayyip Erdogan a plecat la Istanbul, fieful său politic, și nu a mai revenit de atunci în capitala Ankara, o absență care ridică întrebări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Plecarea de la Ankara a șefului statului a fost intens comentată pe rețelele sociale.

"Președintele (Erdogan) se află la Istanbul de la lovitura de stat", se arată într-un mesaj postat pe Twitter. "Nu reușesc să înțeleg aceasta. Capitala nu este sigură?", a întrebat ironic autorul mesajului.

"Capitala Turciei este Ankara", a scris un altul într-un mesaj pe Twitter. "De ce președintele anunță din Istanbul că totul se află sub control? De ce toți acești soldați trimiși la Istanbul?", a întrebat el după anunțul potrivit căruia 1.800 membri suplimentari ai forțelor de ordine au fost desfășurați în cel mai mare oraș din Turcia pentru a întări securitatea în locurile strategice.

Conform programului său, președintele ar trebui să asiste miercuri la Ankara la o reuniune a Consiliului de Securitate Națională, în urma căreia va fi anunțată "o decizie importantă".

Majoritatea membrilor forțelor armate nu au avut legătură cu tentativa de puci

Asta susține Statul Major al armatei turce într-un comunicat postat pe site-ul său. 

Armata a primit prima dată informații că o lovitură de stat era în curs de desfășurare la ora locală 16:00 și a alertat autoritățile competente, se arată în comunicat.

Statul major a afirmat că îi va pedepsi pe toți membrii forțelor armate responsabili pentru tentativa de puci. 

Soldații care au atacat hotelul în care se afla Erdogan, au afirmat că li s-a ordonat să captureze un important lider terorist, scrie Anadolu, citând surse din serviciile de securitate.

Soldații au fost interogați, luni, la Izmir.