Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit joi asupra unei încetări a focului în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, ce va intra în vigoare la miezul nopții.

Acordul a fost anunțat la finalul a șase ore de discuții la Moscova, transmite presa internațională, preluată de Agerpres.

„În această seară, începând de la miezul nopții (21.00 GMT), va intra în vigoare încetarea focului”, a declarat Erdogan, avertizând că Ankara „își rezervă dreptul de a replica cu toate forțele sale și pretutindeni la un atac al regimului” de la Damasc, care este susținut de Rusia

Cele două părți au mai convenit să respecte o zonă de securitate pentru civili în Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, aflat lângă frontiera cu Turcia.

Zeci de soldați turci au fost uciși săptămâna trecută într-un atac imputat de Ankara regimului de la Damasc, acest eveniment provocând decizia administrației turce de a le permite migranților și refugiaților care se află pe teritoriul său să treacă granița spre Uniunea Europeană.

În baza unui acord semnat în 2016, UE s-a angajat să furnizeze 6 miliarde de euro pentru sprijinirea refugiaților aflați în Turcia, pentru a evita un puternic flux migrator către statele vest-europene.

Acum, UE pregătește o suplimentare a acestor fonduri pentru a calma situația din Turcia, după ce mai multe zeci de mii de migranți, încurajați de anunțul guvernului de la Ankara, s-au strâns la frontiera cu Grecia.

Astfel, potrivit AFP, Comisia Europeană pregătește un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiații sirieni din Turcia, care ar veni în completarea celor șase miliarde de euro alocate în cadrul acordului încheiat în 2016 pentru a finanța programele desfășurate de ONG-uri în favoarea celor circa 3,7 milioane de refugiați sirieni în Turcia.

Executivul UE propune, de asemenea, facilitarea acordării de vize în favoarea cetățenilor turci, în timp ce șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat deblocarea unui ajutor de urgență de 170 de milioane de euro „pentru cele mai vulnerabile persoane din Siria”.

Pe de altă parte, UE declară că nu va ceda șantajului Turciei și că nu va permite migranților intrarea pe teritoriul său.

Serviciul de frontieră al UE Frontex a anunțat că săptămâna viitoare își va lansa intervenția rapidă la frontieră în Grecia, atât pe uscat, cât și pe mare. Operațiunea Frontex este plănuită să dureze două luni, dar ar putea fi prelungită.