Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat marți gata să „repună pe șine” relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană, marcate de tensiuni asupra mai multor dosare, printre care explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

„Suntem gata să repunem relațiile noastre pe șine”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs susținut în fața ambasadorilor din țările UE la post la Ankara. „Sperăm că prietenii noștri europeni vor manifesta aceeași deschidere”, a adăugat el, transmite Agerpres.

În decembrie, liderii UE, reuniți într-un summit la Bruxelles, au decis să impună sancțiuni pentru acțiunile „ilegale și agresive” ale Turciei în Marea Mediteraneeană împotriva Greciei și Ciprului.

Summitul UE a adoptat sancțiuni individuale menite să vizeze persoane implicate în activități de explorare întreprinse de Turcia în estul Mediteranei. Aceste lucrări de explorare gazeiferă desfășurate de Turcia în zone maritime disputate cu Grecia și Cipru se află de luni de zile în centrul unor puternice tensiuni. Criza dintre Atena și Ankara s-a intensificat odată cu desfășurarea în luna august de către Turcia a navei de explorare Oruc Reis în zonele disputate.

De mai multe săptămâni responsabilii turci și-au întețit apelurile la dialog cu europenii, pentru a rezolva subiectele aflate la baza tensiunilor, care, pe lângă disputa maritimă turco-greacă, sunt alimentate de rolul Turciei în conflictele din Siria, Libia și mai recent Nagorno-Karabah.

Șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu este așteptat săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a încerca să aplaneze tensiunile cu Uniunea Europeană. Deplasarea lui Cavusoglu urmează după o convorbire telefonică de duminică între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes pentru relațiile dintre UE și Turcia. Putem să reușim aceasta dacă vom avea o viziune pe termen lung, departe de prejudecăți și neînțelegeri”, a spus Erdogan marți.

El le-a cerut diplomaților europeni, pe care i-a primit la complexul prezidențial din Ankara, „sprijinul” lor pentru „deschiderea unei noi pagini în relațiile dintre Turcia și UE”.

Erdogan a dat exemplul discuțiilor cu Grecia, care urmează a fi reluate în această lună.

Grecia și Turcia, state membre NATO, vor relua pe 25 ianuarie discuțiile exploratorii în vederea soluționării disputei lor pe tema explorării zăcămintelor de hidrocarburi din Mediterana de Est, a anunțat luni Ministerul turc al Afacerilor Externe. „Cea de 61-a sesiune de discuții exploratorii va avea loc la Istanbul, pe 25 ianuarie 2021”, a anunțat ministerul într-un comunicat.

Convorbirile sunt întrerupte din 2016.

Ministrul grec de externe a comentat luni că nu a primit încă o invitație oficială din partea Ankarei, dar este gata să înceapă convorbiri privind delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive.