Elisabeth Morin-Chartier, co-raportor al PE pentru revizuirea directivei privind muncitorii detașați, critică declarația lui Macron, potrivit căreia liderul francez speră să ajungă la un compromis referitor la această lege până la finalul anului.

"El trebuie să înțeleagă procesul de negociere la nivel european. Acestea sunt negocieri între 28 de state și este nevoie să asculți pe toată lumea, să înțelegi pozițiile fiecăruia, e nevoie de respect și de dialog”, a declarat, pentru EurActiv.com, Elisabeth Morin-Chartier (PPE).

Săptămâna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron, și-a anunțat intenția de a ajunge la un acord privind revizuirea directivei muncitorilor detașați, în cadrul unui turneu european care a inclus România, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Austria.

Macron a declarat că este încrezător că va putea ajunge la un compromis până la sfârșitul acestui an.

Morin-Chartier lansează însă un avertisment cu privire la încercarea lui Macron de a negocia cu fiecare lider în parte.

"Mă tem că inițiativa sa va cristaliza diferitele blocuri din UE. Eu încerc să obțin un echilibru între Est și Vest și să evit adâncirea diviziunilor", a declarat europarlamentarul francez.

Elisabeth Morin-Chartier spune că dorește la fel de mult ca Emmanuel Macron o modificare a directivei, în caz contrar dându-se apă la moară curentului eurosceptic. Totodată, ea a spus că poziția ei față de directivă este apropiată de cea a președintelui francez.

Pe de altă parte, Morin-Chartier susține că întâlnirile lui Macron cu liderii din Europa Centrală și de Est ocolesc rolul Parlamentului în elaborarea legislației. "Președintele trebuie să înțeleagă că în Parlamentul European se lucrează de 18 luni la directiva privind detașarea lucrătorilor și acest lucru nu poate fi ignorat", a declarat Morin-Chartier.

Critici au venit și din partea europarlamentarilor socialiști, după ce Macron a respins un acord pe această temă între partidele politice, acord la care s-a ajuns înainte ca el să fie ales președinte al Franței.

În iunie, Guvernul lui Macron a propus o serie de modificări, inclusiv o reducere a perioadei de detașare, de la 24 la 12 luni. Propunerea franceză nu a fost bine primită de mai multe state membre, în special din Europa Centrală și de Est.

Cel mai vehement s-a opus Polonia. Nici Ungaria nu este de acord cu propunerile Parisului, în timp ce, la București, Macron nu a primit sprijinul pe care miza.