Plenul Parlamentului European a votat miercuri pentru activarea Articolului 7 împotriva Ungariei, procedură care se poate finaliza cu suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Raportul privind propunerea de declanșare a "opțiunii nucleare", elaborat de eurodeputata olandeză Judith Sargentini, acuză Guvernul ungar de încălcări a valorilor europene, dar și de corupție și presiuni asupra societății civile.

Raportul cere declanșarea procedurii de activarea a Articolului 7 care poate duce la suspendarea dreptului de vot ale Ungariei în Consiliul UE.

Renate Weber și Norica Nicolai de la ALDE, Iuliu Winkler de la UDMR și Traian Ungureanu de la PNL au votat "împotriva" activării Art. 7.

Raportul a fost prezentat marți în plenul PE, în prezența premierului ungar.

Viktor Orban a respins acuzațiile eurodeputaților și și-a apărat dreptul de a respinge imigrația ilegală, amintind și că Ungaria a primit est-germanii care fugeau de guvernul comunist.

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European, mai mulți euro au spus chiar că Guvernul lui Viktor Orban este „cel mai corupt din UE”, amintind de raporturile privind fraudele cu fonduri europene.

Dar Orban, care și-a început discursul susținând că majoritatea europarlamentarilor și-au format deja o părere și că parlamentarii pro-imigrație sunt majoritari în legislativul european.

„Verdictul este deja scris”, a susținut Orban, înainte de a se lansa într-o tiradă prin care i-a acuzat pe autorii raportului că insultă onoarea Ungariei și că ignoră voturile maghiarilor care au dat Fidesz din nou majoritatea.

"Comisia Europeană se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept...Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol", a declarat miercuri, în discursul despre Starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.