Deputații europeni vor să limiteze prețurile la apelurile și mesajele text trimise dintr-o țară UE în alta, argumentând că acestea sunt extrem de ridicate pentru mulți consumatori, scrie EurActiv.com.

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European a votat, luni, să reducă tarifele la apelurile și mesajele text trimise între diferite țări ale UE, ca parte a unui proiect de lege privind telecomunicațiile.

Deputații europeni au susținut că reducerea tarifelor la apelurile internaționale reprezintă următorul pas către crearea unei piețe unice de telecomunicații pentru consumatorii europeni. În iunie, o interdicție legală a intrat în vigoare asupra tarifelor de roaming, pe care consumatorii le plăteau atunci când își foloseau telefoanele în timp ce călătoreau în jurul blocului european.

Votul IMCO nu este obligatoriu, dar pune și mai presiuni asupra legislatorilor pentru a introduce plafoane de prețuri pentru apelurile internaționale. Deputații din Parlamentul European vor vota în următoarele săptămâni o versiune obligatorie a proiectelor de norme în domeniul telecomunicațiilor. Această versiune include, de asemenea, măsuri de reducere a prețului apelurilor și mesajelor text între statele membre ale UE.

Europarlamentarul european liberal Dita Charanzova, care a scris opinia comisiei IMCO pe marginea proiectului de lege, a declarat că este o "situație absurdă" că oamenii plătesc tarife mai mari pentru a apela alte țări din UE decât pentru apelurile interne.

"Tarifele curente pentru apelurile internaționale nu corespund costurilor reale ale acestor apeluri. În special pentru telefoanele mobile, aceste taxe sunt adesea extreme ", a declarat Charanzova pentru EurActiv.com.

Consilierii consumatorilor au impus măsuri pentru a limita ratele de apeluri internaționale, ca parte a normelor de reglementare a telecomunicațiilor, pe care Comisia Europeană le-a propus anul trecut. Comisia nu a inclus nicio măsură de reglementare a prețului apelurilor internaționale în propunerea sa inițială.

"Scăderea taxelor de roaming a fost un prim pas bun; întreaga înțelegere va reduce diferența de preț dintre apelurile naționale și internaționale", a declarat Monique Goyens, directorul Organizației Europene a Consumatorilor, BEUC.

Apelurile către alte țări din UE pot varia de la 65 de cenți la 1,50 de euro pe minut pentru consumatorii cu contracte de telefonie în Belgia sau până la 83 de cenți pe minut pentru consumatorii lituanieni, potrivit datelor colectate anul trecut de grupurile de consumatori. Prețurile sunt aproape la fel de ridicate și în alte țări din UE.

Pentru industria telecomunicațiilor, propunerile de reducere a ratelor apelurilor în Europa reprezintă o reamintire a luptelor care au împărțit companiile și legiuitorii asupra legilor pentru a scăpa de taxele de roaming.

Firmele de telecomunicații susțin că impunerea unui plafon pe tarifele pe care le este permis să le perceapă clienților pentru apeluri și mesaje text ar fi o modalitate invazivă de a reglementa piața.

"Alegerea consumatorilor pentru apelurile internaționale este largă, iar piețele sunt competitive. Actuala provocare a zilei este de a aduce internetul super-rapid tuturor europenilor", a declarat Lise Fuhr, director al ETNO, o asociație care reprezintă operatorii mari de telecomunicații, printre care Deutsche Telekom și Orange.

Proiectul de lege privind telecomunicațiile include, de asemenea, măsuri pentru a încuraja operatorii să construiască rețele de internet mai rapide, precum și noi reguli de reglementare a serviciilor bazate pe internet precum WhatsApp și Skype și pentru a stimula concurența în rețea. Trebuie să fie convenite în negocieri tripartite între guvernele naționale, deputații europeni și Comisia Europeană înainte de a putea intra în vigoare.

Grupurile din industrie au susținut, de asemenea, că nu este necesar să reglementeze prețul apelurilor internaționale, deoarece serviciile online cum ar fi WhatsApp și Skype devin tot mai populare ca modalități alternative de a efectua apeluri telefonice și de a trimite mesaje text.

Un procent de 48% dintre consumatorii care au răspuns la un studiu ETNO din 2016 au declarat că au efectuat apeluri internaționale în cursul anului trecut. Dintre aceștia, 38% au utilizat furnizori tradiționali de telecomunicații, în timp ce 34% au utilizat servicii online pentru a apela în străinătate.

Unii observatori din domeniul telecomunicațiilor din Bruxelles au avertizat că negocierile asupra proiectului de lege ar putea fi deosebit de pline dacă Parlamentul insistă să impună măsuri de reglementare a ratelor de apeluri internaționale. Negocierile pentru a scăpa de suprataxele mobile de roaming s-au târât timp de un deceniu din cauza dezacordurilor puternice dintre legiuitori și firmele de telecomunicații.

Dar propunerea de a limita ratele de apel internațional este populară în rândul deputaților europeni. Anul trecut, 156 deputați din diferite grupuri politice au cerut Comisiei să scape de taxele "abuzive" pentru apelurile din Europa.

Charanzova a spus că se așteaptă la o depreciere dificilă a ratelor de apel internaționale.

"Dar sper că experiența roamingului și rezultatul pozitiv vor fi amintite de membrii Consiliului. Sfârșitul roamingului a fost o victorie pentru consumatori și majoritatea furnizorilor de telecomunicații. Cred că va fi la fel de bine", a spus ea.

Înainte de abolirea tarifelor de roaming în această vară, legislația UE a limitat tarifele la rate progresive mai mici, începând cu anul 2007.