Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea ca Zona Euro să includă rapid toate statele UE. Economiștii și miniștrii de Finanțe privesc cu scepticism propunerea: introducerea rapidă a monedei euro este foarte periculoasă.

Ministrul austriac de Finanțe, Hans Jörg Schelling (ÖVP), a declarat că nu trebuie să mai existe"o a doua Grecie”, astfel că o extindere pentru toate statele UE reprezintă "un drum lung".

Omologul său olandez, Jeroen Dijsselbloem, s-a exprimat împotriva unei "constrângeri pentru o viteză mai mare" în ceea ce privește expansiunea Zonei Euro. "Decizia de a adera la uniunea monetară depinde de dorința țărilor în cauză și a cetățenilor lor",a declarat șeful Eurogrup, potrivit Welt Online.

Wolfgang Schäuble dorește ca un stat membru să îndeplinească toate criteriile înaine de a fi primit, în caz contrar, "ar fi periclitată stabilitatea întregii uniuni monetare".

Ministrul german de Finanțe I-a luat însă apărarea președintelui Comisiei Europene, explicând că Juncker a fost înțeles greșit. El a spus că trebuie îndeplinite condițiile economice pentru a aderare. "Dacă nu se întâmplă asta (îndeplinirea condițiilor), atunci nu e în interesul statelor membre să devină parte a Zonei Euro ", a subliniat Schäuble.

Diferențe mari între statele membre

Nici economiștii nu au primit prea bine propunerile lui Juncker.

"Diferențele dintre țările occidentale și unele state din Europa de Est sunt atât de mari”, astfel că ar avea repercusiuni asupra Zonei Euro, crede Lüder Gerken, președintele Centrului pentru Politică Europeană. În Zona Euro sunt deja țări competitive și mai puțin competitive. "Cred că ar fi foarte problematic să fie acceptate noi state mai puțin competitive”, spune Gerken.

Diferența semnificativă în ceea ce privește competitivitatea este indicată inclusiv de diferențele mari între venitul pe cap de locuitor.

Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, are PIB pe cap de locuitor de 6.622 de euro. Devenită membră în același an, România are un PIB pe cap de locuitor ceva mai mare - 8.419 euro.

Ambele state sunt departe de Cehia, plasată cel mai bine în cursa pentru adoptarea monedei unice: 18.128 de euro PIB pe cap de locuitor. Dar și Cehia e departe de media PIB pe cap de locuitor din Zona Euro: 31.600 de euro.

Economiștii critică și ideea lui Jean-Claude Juncker de a ajuta statele să adere la Euro. "Zona Euro nu are nevoie de noi instrumente financiare, are deja suficient de multe”, a declarat, pentru Welt am Sonntag, Friedrich Heinemann, economist la Centrul pentru Cercetări Economice Europene (ZEW).