Autoritățile norvegiene ar fi în posesia unor clișee care ilustrează prezența în zonă a unei nave militare rusești specializate în operațiuni submarine, cu câteva zile înaintea avarierii celor două gazoducte, asigură cotidianul danez "Information".

Misterul care înconjoară sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 se va lămuri în sfârșit? La șapte luni după explozia care a avariat cele două gazoducte în Marea Baltică, se strânge lațul în jurul Moscovei. O navă a marinei ruse, specializată în operațiuni submarine, ar fi fost fotografiată de un avion de patrulare danez în proximitatea gazoductelor, cu patru zile înainte ca cele două condute să explodeze, pe 26 septembrie 2022, transmite lesechos.fr.

Or, "nava specializată SS-750 este concepută pentru a face operațiuni submarine și dispune la bord de un mini submarin de tip AS-26 Priz", scrie cotidianul danez "Information", care dezvăluie informația vineri. Potrivit ziarului, comandamentul apărării norvegiene confirmă că este în posesia a 26 de fotografii ale acestei nave rusești, luate de pe un avion de patrulare danez P524 Nymfen, care se afla în zonă pe 22 septembrie.

Clișee top secret

Potrivit experților intervievați de cotidianul danez, informația constituie potențial o cotitură în anchetele penale în curs, făcute împreună de Germania, Suedia și Danemarca. "Este incredibil de interesant. SS-750 este o navă special concepută tocmai pentru operațiuni submarine", decriptează cercetătorul suedez Joakim von Braun, prezentat drept un "expert rus și specialist în informații". SS-750 "are capacitatea de a duce la bun sfârșit o asemenea operațiune", subliniază un alt expert danez, Jacob Kaarsbo.

Circa 112 fotografii de nave rusești prezente în regiune în septembrie anul trecut s-ar afla în realitate în posesia comandamentului norvegian al apărării. Dar 26 ar fi în mod sigur fotografii de SS-750, echipat cu un mini submarin. Clișee care nu vor fi publicate, fiind clasate top secret, explică "Information".

Ce făceau aceste nave rusești și mai ales SS-750 în regiune, cu patru zile înaintea dinamitării celor două gazoducte? În opinia lui Joakim von Braun, un alt expert citat de cotidianul danez, răspunsul este clar: "E foarte probabil ca aceste nave să fi fost implicte în operațiunea de sabotaj". De altfel, subliniază "Information", chiar faptul că patrule daneze, suedeze și poloneze au fost trimise în zonă în acel moment confirmă că, în opinia acestor țări, "ceva suspect s-a petrecut pe la 21-22 septembrie".

"În spate este un stat"

Rămâne de văzut dacă aceste elemente vor fi suficiente pentru a incrimina oficial Rusia. Moscova, implicată într-un război al gazului cu foștii săi clienți europeni de la declanșarea războiului în Ucraina, respinge acuzațiile și arată cu degetul spre Statele Unite.

La începutul lui martie, "New York Times" afirma, pe baza unor informații consultate de serviciile de informații americane, că un "grup pro-ucrainean" s-ar afla la originea exploziilor. Germania anunțase în aelași moment că anchetează în legătură cu o navă suspectată că a adus exploziv la fața locului, fără totuși a putea trage concluzii privind identitatea autorilor. Singura certitudine în acest stadiu: acest sabotaj este legat de invadarea Ucrainei de către Rusia și "este un stat în spate", a explicat la începutul lui aprilie Mats Ljungqvist, procurorul insărcinat cu ancheta preliminară făcută în Suedia.

sursa: RADOR