Paul Manafort, fostul șef al campaniei electorale a lui Donald Trump, a fost declarat marți vinovat de opt infracțiuni legate de fraude bancare și fiscale.

Jurații au anunțat că nu pot ajunge la un consens asupra altor 10 capete de acuzare, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Aceștia au pronunțat verdictul "vinovat" pentru două din cele nouă infracțiuni de fraudă bancară puse de procurori pe seama lui Manafort. Ei au dat dreptate acuzării în privința tuturor celor cinci infracțiuni de fraudă fiscală judecate și au considerat valabilă doar una din cele patru acuzații de tăinuire a unor conturi în bănci străine.

Deocamdată nu a fost fixată data când va pronunța sentința conform verdictului juriului. 

Verdictul împotriva sa este primul succes al procurorului independent Robert Mueller, care anchetează amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Donald Trump, care a calificat ancheta drept o "vânătoare de vrăjitoare", a apreciat săptămâna trecută că acest proces e "trist", susținând că Manafort este o "persoană foarte bună".

Tot marți, Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Donald Trump, a recunoscut că a făcut plăți pentru a influența alegerile din 2016. Cohen s-a declarat vinovat în fața unei instanțe din Manhattan, conform înțelegerii la care ajunsese cu procuratura.

Acordul cu procurorii include recunoașterea mai multor infracțiuni: determinare intenționată a unei contribuții financiare ilegale la campanie din partea unei firme, contribuție financiară excesivă la campania electorală, cinci fraude fiscale, respectiv declarații false la o instituție financiară.