Statele membre G7 s-au declarat sâmbătă pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, invocând „responsabilitatea” acesteia în conflictul din Ucraina.

„Sancțiunile vor putea fi ridicate atunci când Rusia își va respecta angajamentele. Totuși, suntem pregătiți să adoptăm măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei dacă va fi necesar”, se arată în declarația finală a summitului ținut la Taormina, în Sicilia.

Rusia a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și au fost adoptate sancțiuni economice pentru implicarea Moscovei în conflictul din estul Ucrainei, care a făcut peste 100.000 de morți în trei ani, notează Agerpres.

Moscova neagă acuzațiile că îi susține pe rebelii separatiști pro-ruși care luptă împotriva trupelor ucrainene.

Însă G7 și-a reiterat clar acuzațiile împotriva Moscovei.

„Subliniem responsabilitatea Federației Ruse în conflict și rolul pe care ea trebuie să îl joace pentru a restabili pacea și stabilitatea”, se arată în declarație, care reiterează condamnarea „anexării ilegale a Crimeii”.

Chestiunea sancțiunilor împotriva Rusiei se impune cu regularitate în discuție și au apărut semne de întrebare în special în privința poziției SUA pe acest subiect. Ridicarea sancțiunilor este condiționată de aplicarea de către Rusia a acordurilor de pace de la Minsk semnate în 2015, a reamintit G7.

Conflictul sirian

Pe de altă parte, statele membre G7 s-au declarat „pregătite să lucreze” cu Rusia, aliat al regimului de la Damasc, pentru a găsi o soluție politică la conflictul sirian.

„Considerăm că există o ocazie să punem capăt acestei crize tragice. Vom depune toate eforturile” pentru a opri conflictul, se arată în declarație, care reiterează necesitatea unui „proces politic incluziv sub egida ONU”.

 

„Dacă Rusia este pregătită să își folosească influența în mod pozitiv, suntem pregătiți să lucrăm cu ea pentru a rezolva conflictul, căutăm o reglementare politică”.

 

„Suntem pregătiți să contribuim la reconstrucție, odată ce va începe o tranziție politică credibilă”, adaugă statele membre G7, exprimându-și speranța că Acordurile de la Astana „vor contribui concret la reducerea violențelor”.

Rusia și Iranul, aliați ai regimului sirian, și Turcia, susținătoare a rebelilor, au mediat un proces de încetare a focului în Siria, la care nu participă și țările occidentale. În paralel, un proces de negociere între părțile implicate în conflictul sirian este în derulare la Geneva, sub egida ONU.

Războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morți și milioane de refugiați din 2011.

Atitudine dură și față de Coreea de Nord

Liderii G7 au calificat testele nucleare și cu rachete ale Phenianului drept o „amenințare gravă” și s-au arătat gata să ia măsuri, un demers salutat de Japonia, mai transmite Agerpres.

Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare anul trecut și și-a accelerat programul de tiruri cu rachete în ciuda sancțiunilor economice importante impuse de Națiunile Unite. 

„Coreea de Nord trebuie să se conformeze imediat și complet rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și să abandoneze toate programele sale nucleare și de rachete balistice de o manieră completă, verificabilă și ireversibilă”, arată liderii G7 în declarația comună de la finalul reuniunii lor de la Taormina.

„Suntem gata să înăsprim măsurile ce vizează atingerea acestui obiectiv”, au adăugat, fără a detalia, membrii G7.