Partidele ce vor forma noul guvern - SPD, Verzii și FDP - au anunțat că au ajuns la un acord. Liderii celor trei formațiuni vor prezenta miercuri după-amiază acordul de coaliție la care au ajuns în urma negocierilor.

Cancelar va fi social-democratul Olaf Scholz. Noul guvern ar putea fi instalat până la Crăciun.

Negocierile între cele trei partide au durat circa două luni, după alegerile din septembrie.

Scholz a declarat că prioritatea noului guvern va fi combaterea pandemiei. Social-democratul intenționează să formeze o echipă de criză care să coordoneze politicile de sănătate ale Berlinului cu cele ale landurilor. 

Olaf Scholz a precizat că noua coaliție are în vedere vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii. 

Renunțarea la cărbune până în 2030 e unul dintre obiectivele noii coaliții. Cel puțin 15 milioane de mașini electrice tot până în 2030 e un alt obiectiv important anunțat astăzi într-o conferință de presă.

Imigranții vor putea aplica pentru cetățeni după cinci ani. Totodată va fi permisă și dubla cetățeni. Va fi creat un sistem pe puncte pentru a atrage imigranți calificați.

Salariul minim va crește la 12 euro. 

Noua coaliție guvernamentală intenționează să legalizeze și să reglementeze vânzarea de canabis. 

Cele trei partide își mai propun creșterea a 400.000 de apartamente anual pentru a rezolva lipsa de locuințe. 

Vârsta de vot va scădea la 16 ani.

Acordul trebuie votat în forurile interne ale SPD și FDP și de membrii partidului la Verzi. 

Surse citate de Detusche Welle spun că Olaf Scholz va fi votat cancelar de către Bundestag în a doua săptămână a lunii decembrie. 

Liberalii au obținut rigoarea bugetară cerută, precum și Ministerul finanțelor, care va fi condus de președintele FDP, Christian Lindner.

Verzilor le va reveni conducerea unui ''superminister'' nou-creat, al Climatului, dar și Externele pentru copreședinta partidului Annalena Baerbock.

Ea a promis mai multă fermitate față de China și Rusia, precum și consolidarea NATO și aprofundarea integrării europene. Baerbock a plecat și pentru aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene statelor membre care încalcă statul de drept.