Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller, spune, totodată, că mecanismele UE vizând criza refugiaților nu sunt potrivite. Oficialul german a propus numirea unui comisar special care să se ocupe de o strategie europeană a refugiaților.

"Trebuie să venim cu noi instrumente și propunerea mea în ceea ce privește criza refugiaților este ca 10% din bugetul UE să fie alocat pentru a răspunde la această criză", a afirmat, la Summit-ul umanitar mondial de la Istanbul, ministrul Gerd Müller.

Propunerile lui Müller vin după un an în care liderii UE au răspuns la valul de refugiați cu o serie de strategii fragmentate și cu promisiuni, pe care fie nu le-au îndeplinit, fie sunt puse lent în aplicare, scrie The Guardian.

Astfel, în aprilie anul trecut, liderii europeni au promis combaterea traficanților libieni care aduc refugiați în Europa, prin Marea Mediterană, dar misiunea a început abia în septembrie și a fost, în mare măsură, un eșec.

În septembrie, statele UE s-au angajat să redistribuie 120.000 de refugiați din Grecia și Italia, dar până acum mai puțin de 1% au fost redistribuiți. Nici în ceea ce privește preluarea de refugiați direct din Orientul Mijlociu situația nu este mai bună.

În ianuarie, liderii europeni și occidentali au promis că vor trimite miliarde de euro în țările din Orientul Mijlociu de unde provin cei mai mulți refugiați, însă până acum doar o șesime din suma promisă a fost plătită.

În general, țările Uniunii au fost divizate în criza refugiaților. În timp ce Germania și Olanda au pledat pentru preluarea de refugiați, unele state, precum Ungaria, au ridicat garduri la frontierele lor și și-au înăsprit legile referitoare la azil.

Făcând aluzie la unele probleme, Müller a precizat: "Nu putem merge din summit în summit, făcând promisiuni pe care nu le îndeplinim". Pentru o eficientizare a acțiunilor UE, Gerd Müller a propus numirea unei singure persoane responsabile pentru gestionarea chestiunii refugiaților și a altor provocări globale. Acest oficial ar trebui să aibă la dispoziție 10% din bugetul UE sau aproximativ 10 miliarde de euro.