Politicieni germani cer sistarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, scrie DPA, citată de Agerpres.

update După reacția Germaniei, și Austria a pledat pentru stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeane, potrivit AFP.

"După referendumul din Turcia, nu putem să revenim pur și simplu la rutina obișnuită. Trebuie, în sfârșit, să dăm dovadă de onestitate în ce privește relațiile Turcia-UE", a scris ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, într-o postare pe Twitter.

"Trebuie să oprim negocierile de aderare la UE și să lucrăm, în schimb, la instituirea unui acord de vecinătate cu Turcia", consideră ministrul austriac.

Sebastian Kurz a cerut în repetate rânduri oprirea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. În plus, ministrul austriac de externe a afirmat încă, duminică, după ce referendumul constituțional din Turcia s-a încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale ale lui Erdogan că rezultatul oferă imaginea unei "țări divizate".

+++

Membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum și politicieni din opoziția germană au cerut, luni, încetarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE și suspendarea livrărilor de armament către Turcia, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik, pentru a se răspunde astfel votului de la referendumul constituțional desfășurat duminică și care va spori puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

"Aderarea cu drepturi depline (la UE) nu mai poate fi un obiectiv", a spus Manfred Weber, liderul grupului popular (PPE) din Parlamentul European și secretar general al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel.

La rândul lor, liderii formațiunilor de opoziție Die Linke (Stânga) și Verzii, respectiv Sahra Wagenknecht și Cem Oezdemir, au cerut retragerea soldaților germani care au fost trimiși la baza aeriană de la Incirlik pentru a contribui la operațiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, precum și încetarea livrărilor de armament german către Turcia.

"Guvernul (de la Berlin) trebuie să clarifice de partea cui este: de partea democrației sau a dictaturii lui Erdogan", a indicat Sahra Wagenknecht.

Reacția dură a Berlinului vine în condițiile în care Germania dezaproba ferm inițiativele președintelui Erdogan de a controla toate sferele puterii.

Germania a intrat într-un conflict diplomatic cu Turcia chiar înainte de referendum, atunci când a refuzat să-l lase pe președintelui Erdogan să conducă întruniri politice pe teritoriul german.

Înaintea rezultatelor finale, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a afirmat că toată lumea este sfătuită să-și păstreze calmul și să procedeze într-un mod rațional. Aproximativ 1,4 milioane de cetățeni turci care trăiesc în Germania au fost eligibili pentru a vota.

Merkel îi cere lui Erdogan să caute "un dialog respectuos" cu partidele

Cancelarul german Angela Merkel a avut o reacție contrară a celei colegilor ei și l-a îndemnat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să caute "un dialog respectuos" cu toate partidele politice, după victoria strânsă a taberei ”da” în referendumul care-i acordă puteri sporite, relatează AFP.

"Guvernul german se așteaptă ca guvernul turc să caute acum un dialog respectuos cu toate forțele politice și sociale din țară, după această campanie electorală dură", a transmis Merkel într-o declarație comună cu ministrul de externe Sigmar Gabriel.

Singura reacție oficială venită din partea Uniunii Europene: UE a cerut Turciei să caute un consens național asupra amendamentelor constituționale după rezultatul referendumului de duminică.