Aliații CDU din Bavaria o acuză pe Angela Merkel pentru locul trei obținut de creștin-democrați în landul estic Mecklenburg-Vorpommern. Partidul de extremă-dreapta AfD s-a clasat pe poziția a doua, după SPD.

Rezultatul alegerilor de duminică din Mecklenburg-Vorpommern a tulburat apele în interiorul Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Angela Merkel. Față de precedentele alegeri, CDU a pierdut nu doar patru puncte procentuale, ci s-a clasat pe poziția a treia în spatele Alternativei pentru Germania (AfD), un partid de extremă-dreapta care va intra pentru prima dată în Parlamentul landului din fosta Republică Democrată Germană.

În timp ce AfD a ajuns, potrivit rezultatelor parțiale, la aproape 21%, CDU a luat doar 19%. Și SPD, deși a câștigat din nou, a pierdut cinci procente – de la 35,6% la 30,6%. O înfrângere importantă a suferit și Die Linke, care a pierdut peste cinci procente – de la 18,4% la 13,2%, cel mai slab rezultat înregistrat de formațiunea de stânga în landurile care au făcut parte din RDG.

Pentru CSU este clar cine este responsabil pentru înfrângere: cancelarul Angela Merkel, notează Spiegel Online. Rezultatul trebuie să fie pentru CDU "un semnal de alarmă", a declarat ministrul bavarez de Finanțe, Markus Söder, pentru Bild și Nürnberger Nachrichten. Starea de spirit a cetățenilor nu mai poate fi ignorată, "este nevoie de o schimbare la Berlin", a spus Söder.

"Avem nevoie de un plafon pentru refugiați, returnări mai rapide, o extindere a listei cu țările de origine sigure și o mai bună integrare", a precizat el pentru Tagesspiegel. Stephan Mayer, expert pe probleme interne al CSU, a declarat, pentru Huffington Post, că politica guvernamentală privind refugiații s-a schimbat începând cu 2015, dar se pare că mulți alegători nu au aflat acest lucru, astfel că CDU trebuie să schimbe strategia de comunicare pe această temă.

Și președintele de onoare al CSU, Edmund Stoiber, a cerut un plafon pentru refugiați și a lansat un atac la adresa cancelarului german.

Critici au venit și din partea partenerilor de coaliție la nivel federal. 

Vicepreședintele SPD Ralf Stegner a apreciat că rezultatul alegerilor este "o înfrângere personală serioasă pentru cancelar", Mecklenburg-Vorpommern fiind circumscripția în care a candidat Angela Merkel.

În schimb, liderul Verzilor Cem Özdemir nu este de acord ca doar Merkel să fie făcută responsabilă pentru performanța bună obținută de AfD în Mecklenburg-Vorpommern. El a precizat că toți au susținut politica privind refugiații și, prin urmare, "toți trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate". Toate partidele democratice au pierdut, a mai spus Özdemir.

Mulți membri CDU au evocat "înfrângerea amară”, vicepreședintele Armin Laschet precizând pentru Rheinische Post că partidul trebuie să vină cu argumente clare pentru a putea stopa ascensiunea extremei drepte. Secretarul general al CDU, Peter Tauber, a apreciat că a fost un vot de protest al celor nemulțumiți, fapt ce s-a putut observa în special în discuțiile privind refugiații.

Toate partidele care vor intra în Parlamentul landului au exclus orice alianță cu extremiștii. AfD și principalul candidat al formațiunii Leif-Erik Holm au sărbătorit victoria electorală, pe care au numit-o "începutul sfârșitului pentru cancelarul Angela Merkel".

Cine va guverna în Mecklenburg-Vorpommern?

Deși premierul Erwin Sellering (SPD) nu a clarificat acest aspect, se preconizează o continuare a coaliției cu CDU. Relația sa cu candidații creștin-democrați și cu ministrul de interne, Lorenz Caffier, este excelentă, într-o dezbatere televizată cu zece zile înainte de alegeri, cei doi având probleme în a găsi puncte de dezacord, notează Spiegel Online.

Mulți social-democrați doreau o coaliție de stânga, dar acest lucru nu pare posibil, în condițiile în care Verzii nu intră în Parlament, conform rezultatelor parțiale. Iar un guvern SPD - Die Linke ar avea o majoritate de doar trei voturi, fiind greu de imaginat că Sellering își va asuma un asemenea risc.