Cel mai puternic sindicat german a lansat propunerea unei săptămâni de lucru de patru zile. Ministrul SPD al muncii inclină spre această soluție în vederea reducerii șomajului, în contextul pandemiei. Colegii de coaliție din CDU sunt mai rezervați.

Ministrul muncii, Hubertus Heil (SPD), este deschis la propunerea sindicatului IG Metall de a introduce o săptămână de muncă de patru zile.

"Reducerea orelor de lucru cu ajustarea parțială a salariilor poate fi o măsură adecvată”, a declarat Heil pentru publicațiile Funke Mediengruppe. Totul depinde de partenerii sociali care trebuie să fie de acord cu această propunere.

IG Metall a venit cu propunerea pentru a salva locuri de muncă în industria metalurgică și în cea electrică.

"Săptămâna de patru zile ar fi răspunsul la schimbările structurale în sectoare precum industria auto. Aceasta permite păstrarea locurilor de muncă", a declarat președintele sindicatului, Jörg Hofmann, într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung. El a mai spus că e nevoie de "o anumită compensație" pentru salariați din partea angajatorilor, pentru a nu se reduce prea mult puterea de cumpărare.

Propunerea este una controversată.

Directorul Institutului German de Cercetări Economice (DIW), Marcel Fratzscher, consideră că e posibilă introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile, dar fără compensații.

Consiliul Economic al CDU a respins reducerea programului săptămânal de lucru, cu compensații salariale.

Nici angajatorii nu sunt de acord. Aplicarea unei astfel de măsuri nu ar face decât să "agraveze șocul enorm suferit în prezent de productivitate”, a explicat Steffen Kampeter, directorul federației patronale BDA.

Un sondaj publicat de Institutul de cercetare Yougov arată că 61% dintre respondenți sunt de acord cu săptămâna de lucru de patru zile.