Tratamentul muncitorilor de la Tönnies, principalul producător de carne de porc din Germania, este criticat de ani buni. Dar abia acum, pe fondul pandemiei de Sars-CoV-2, pare să se producă o schimbare.

Inge Bultschnieder se luptă de ani de zile pentru a obține condiții mai bune pentru muncitorii  de la Tönnies, cei mai mulți fiind din Bulgaria, România, Polonia sau Macedonia de Nord. 

În trecut, antreprenoarea a organizat manifestații în fața locuințelor în care erau cazați muncitorii din Europa de Est, pentru a atrage atenția asupra condițiilor în care locuiesc angajații acestei companii, relatează Deutsche Welle. 

”Nimeni nu a fost interesat, nici din cadrul companiei Tönnies, nici din cadrul administrației orașului (Rheda-Wiedenbrück)”, spune ea.

Dar pandemia de COVID-19 a schimbat totul. Toți angajații Tönnies din zonă au fost testați, la fel și furnizorii. Până acum, peste 1.500 de persoane au contractat virusul. 

Bultschnieder a devenit interesată de soarta angajațiilor abatorului după ce a împărțit o cameră de spital cu o femeie din Bulgaria, în 2012. Bulgăroaica i-a povestit despre condițiile proaste de muncă de la Tönnies, orele suplimentare nenumărate și condițiile mizere în care erau cazați. 

După externare, Inge Bultschnieder a înființat o inițiativă civică pentru a atrage atenția asupra acestor nedreptăți. Dar la Tönnies, unde majoritatea muncitorilor esteuropeni sunt angajați, cel puțin oficial, de obicei prin subcontractori, nu s-au schimbat prea multe.

Acesta este și un motiv pentru care e dificil de tras la răspundere legală compania pentru  condițiile uneori degradante în care trăiesc lucrătorii săi.

"Toată lumea știa cum era situația lucrătorilor esteuropeni", îi spune reporterului Deutsche Welle o femeie în centrul localității Rheda-Wiedenbrück. "Iar dacă știau localnicii, cum să nu fi știut și funcționarii orașului, politicienii locali și regionali, cât și responsabilii de la Tönnies." Alți localnici dau din cap afirmativ și îi dau dreptate femeii. Acum se tem că virusul periculos ar putea să se răspândească în întregul oraș, chiar dacă viteza nu ar fi, probabil, la fel de mare.

La Tönnies, noul coronavirus s-a putut răspândi atât de rapid și din cauza condițiilor de cazare, a traiului în locuințe înghesuite, probabil și în urma condițiilor de lucru în fabrica de prelucrare a cărnii, unde muncitorii stau foarte aproape unii de alții și aerul rece circulă permanent. 

Gudrun Bauer, membră a Consiliului local din partea social-democraților (SPD) din 1999, spune că în prezent se observă și o creștere a xenofobiei.

Ea povestește despre apeluri telefonice ale unor localnici germani care se plâng că au văzut muncitori străini la ștrand sau la supermarket. Unii au impresia că oamenii care "arată altfel" reprezintă "pericolul corona". 

Lucrătorii din est locuiesc în clădiri diferite, în toate zonele orașului Rheda-Wiedenbrück și în multe alte localități din apropiere. Într-o clădire aflată într-o stare avansată de degradare, aflată la doar 10 minute cu mașina de centrul localității, stau mai mulți muncitori estici. 

O altă o clădire cu trei etaje a fost plasată sub carantină. Doi bărbați din Macedonia de Nord  spun că nimeni nu le-a adus de mâncare de vinerea trecută, nu au internet pentru a vorbi cu familiile lor și nu pot părăsi locuința din cauza carantinei. Gudrun Bauer le promite că se va ocupa de această problemă.

"Fără criza Corona, mulți politicieni, cât și firma Tönnies și localnicii nu ar fi prea preocupați de soarta acestor muncitori", crede Inge Bultschnieder.  

Între timp, Renania de Nord-Vestfalia a impus un nou lockdown în districtul Gütersloh din cauza focarului de coronavirus de la procesatorul de carne Tönnies, deși premierul Armin Laschet a fost unul dintre susținătorii măsurilor de relaxare.

El a anunțat marți că restricțiile vor fi impuse din nou până la finalul lunii, dar ele ar putea fi prelungite dacă e nevoie. Întâlnirile au fost restrânse la trei persoane, după ce 1553 de angajați ai procesatorului de carne, dar și 24 de locuitori care nu au legătură cu firma au fost testați pozitiv, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Toți locuitorii se vor putea testa gratuit și se va face un studiu pentru a se obține ”o imagine reală a situației”, a precizat Laschet.

Premierul a susținut că focarul ar putea fi în departamentul de dezosare, acolo unde sunt cele mai multe persoane infectate. Laschet a acuzat Tönnies de lipsă de cooperare. 

Măsurile se aplică districtului Gütersloh. Cetățenii sunt sfătuiți să nu părăsească districtul, dar nu le este interzis, așa că cei care doresc pot pleca în concediu, dat fiind că vacanța de vară începe în Renania de Nord-Vestfalia pe 29 iunie.

Ulterior, autoritățile din Renania de Nord - Vestfalia au anunțat că măsurile de carantină vor fi extinse la districtul învecinat Warendorf. Aici vor fi reintroduse restricții în privința adunărilor publice, iar centrele sportive și culturale vor fi închise. Totodată, vor fi închise, începând de joi, școlile și creșele.