Serviciul de informații interne din Germania a pus sub supraveghere principalul partid de opoziție - Alternative für Deutschland (AfD). Formațiunea e suspectată de extremism de dreapta.

Oficiul federal pentru protecția Constituției (BfV) a plasat sub supraveghere Alternative für Deutschland (AfD), partid acuzat în mai multe rânduri de extremism de dreapta, potrivit unor surse citate de dpa, Spiegel Online și ARD. 

BfV a refuzat să comenteze informația, în timp ce Ministerul de interne, în subordinea căruia se află Oficiul, a declarat că nici nu confirmă, nici nu infirmă.

Un tribunal din Köln a respins săptămâna trecută o moțiune urgentă a AfD, care solicita oprirea supravegherii. Liderii Alternative für Deutschland au susținut că orice anunț de acest fel ar submina dreptul formațiunii de a lupta în alegeri pe picior de egalitate cu alte partide politice.

Moțiunea a fost respinsă, după ce BfV a precizat că nu va mai anunța public orice punere sub supraveghere a unor membri AfD. 

Volker Ullrich, purtător de cuvânt pentru afaceri interne al CSU, s-a referit la supraveghere, precizând pe Twitter că e o ”decizie corectă”. 

Decizia vine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative prevăzute pe 26 septembrie.

Anul trecut, BfV a plasat sub supravegheat gruparea naționalistă de extremă-dreaptă Flügel (Aripa), creată de membri ai AfD cu o retorică ce amintește de trecutul nazist al Germaniei. Tot în 2020, a intrat în atenția Oficiului federal pentru protecția Constituției filiala din Brandenburg a AfD. Și filiala din Saxonia-Anhalt este monitorizată de BfV. 

Alternative für Deutschland a apărut pe scena politică germană cu o campanie împotriva euro, în 2013. Ulterior, a cotit-o spre un discurs anti-immigrație și anti-Islam.

În 2017 a devenit principala forță de opoziție în Bundestag, capitalizând nemulțumirea unei părți a electoratului față de decizia din 2015 a cancelarului Angela Merkel de a permite intrarea în țară a unui val de solicitanți de azil din țări devastate de război, precum Siria, Afghanistan și Irak.

Partidul a provocat deseori indignare, punând sub semnul întrebării cultura comemorării și a asumării responsabilității Germaniei după cel de-al doilea Război Mondial. 

Partidul s-a confruntat în mod repetat cu acuzații privind legături cu extremiștii de dreapta.