Vacanța de vară s-a terminat pentru elevii din landul german Mecklenburg-Vorpommern, care s-au întors de luni la școală. Și în alte landuri vor începe în curând cursurile, după îndelungi pregătiri pentru adaptarea la condițiile impuse de pandemie.

Elevii din micul land Mecklenburg-Vorpommern, nord-estul Germaniei, sunt primii care ” experimentează” noile condiții în care se vor derula cursurile în contextul pandemiei de Sars-CoV-2.

Școala nu începe în același timp în toate cele 16 landuri germane. 

Miniștii educației din toate landurile au stabilit că școala va începe în regim full-time după încheierea vacanței, în condițiile în care activitatea școlară a fost întreruptă din cauza pandemiei. După ridicarea restricțiilor până la vacanța de vară s-au făcut doar câteva cursuri.

În ultimele săptămâni, în Germania a crescut numărul infectărilor (peste 500 zilnic) - specialiștii estimând că e vorba de valul al doilea al pandemiei - , astfel că mulți se tem că reluarea activității ar putea fi doar temporară. Oficialii avertizează însă că elevii nu pot să piardă din nou cursuri. 

Un land nu prea populat, Mecklenburg-Vorpommern a înregistrat puține cazuri - peste 9.140 și 20 de decese. 

Dacă orele nu se vor putea desfășura normal, de luni până vineri, autoritățile locale vor ca elevii să participe la măcar 4-5 ore săptămânal. 

Măștile nu sunt obligatorii, iar profesorii vor beneficia de teste gratuite pentru coronavirus.

Cursurile online vor fi folosite doar pentru exerciții și repetare, a stabilit ministrul educației din Mecklenburg-Vorpommern, precizând că se va recurge la această soluție mai ales în situațiile în care nu sunt suficienți profesori. Circa 400 din cei 13.000 de profesori din acest land vor preda de acasă, deoarece sunt din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire, relatează Deutsche Welle.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului din Mecklenburg-Vorpommern, Henning Lipski, a precizat că autoritățile au la dispoziție 10 milioane de euro oferite de Executivul federal pentru a cumpăra laptopuri și alte dispozitive pentru a fi împrumutate elevilor care au nevoie.  

Pe perioada verii, circa 2.000 de profesori au urmat cursuri pentru a putea preda online.

Copiii vor avea inclusiv ore de sport.

Școlile au luat măsuri pentru a limita răspândirea Sars-CoV-2 în cazul în care unii copii vor contracta virusul. Orele au fost astfel programate încât, dacă un copil va fi testat pozitiv, doar cei din grupa sa vor intra în carantină, restul putând să-și continue orele.

Dacă apar mai multe cazuri, decizia privind continuarea sau nu a orelor într-o școală va fi luată de autoritățile sanitare locale.

Copiii vor purta măști pe coridoare, sălile de curs vor fi ventilate în mod regulat, iar elevii sunt sfătuiți să se spele des pe mâini și să evite îmbrățișările, scrie Thelocal.de.

Joi se reiau cursurile și în Hamburg, iar elevii din Berlin, Brandenburg and Renania de Nord-Vestfalia revin în bănci de săptămâna viitoare.

În unele landuri, printre care Berlin, Bavaria și Baden-Württemberg, autoritățile au anunțat că vor introduce obligativitatea măștii în școli, dar nu e necesar ca acestea să fie purtate și în timpul orelor. În Renania de Nord-Vestfalia, se discută ca purtarea măștii să fie opțională, iar în Hessa și Saxonia decizia ar putea fi luată de fiecare instituție în parte. 

Risc scăzut

Mulți medici pledează pentru o revenire la normal, apreciind că școlile prezintă un risc scăzut de răspândire a virusului. În mai și iunie, 2.600 de elevi și profesori au luat parte la un studiu pilot în acest sens. Wieland Kiess, șeful Spitalului universitar din Leipzig, susține că nu a detectat niciun caz grav de îmbolnăvire. Mai puțin de 20 dintre participanții la studiu prezentau anticorpi, ceea ce înseamnă că au contractat virusul la un moment dat.

Copiii se îmbolnăvesc și transmit virusul mai greu, spune Kiess, care e împotriva unui nou lockdown, apreciind că o astfel de măsură ar avea un impact fizic și psihologic negativ asupra tinerilor.

Catastrofă generațională

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat marți că lumea se confruntă cu o "catastrofă generațională" din cauza închiderii școlilor pe fondul pandemiei. Școlile au fost închise în aproximativ 160 de țări, fapt ce a afectat peste un miliard de elevi, iar 40 de milioane de copii au ratat educația preșcolară.

"Ne confruntăm cu o catastrofă generațională ce ar putea irosi un potențial uman incalculabil și ar putea submina decenii de progres și exacerba inegalitățile înrădăcinate", a declarat el.

Guterres a mai spus că, odată ce transmisia locală de COVID-19 este sub control, principala prioritate a autorităților trebuie să fie să-i aducă înapoi la școală pe elevi.

"U Can't Touch This": Cum îi poți învăța pe copii să respecte regulile în contextul Sars-CoV-2

Mai mult pe EurActiv »