Aliații din cadrul NATO și-au anunțat miercuri decizia de a începe retragerea forțelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza "în câteva luni".

UPDATE

"Aliații au decis că noi vom începe să ne retragem forțele din cadrul misiunii 'Resolute Support' către 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată și deliberată. Așteptăm ca retragerea tuturor forțelor americane și a celor ale misiunii să se termine în câteva luni", potrivit unui comunicat al NATO, după videoconferința de miercuri.

Anunțul NATO a venit după ce președintele SUA Joe Biden a promis că retragerea trupelor americane până la 11 septembrie nu va fi făcută într-un mod "precipitat" și a cerut talibanilor să-și respecte "angajamentul" de a nu amenința SUA, relatează Agerpres.

+++

Ministrul german al apărării a anunțat miercuri că Bundeswehr se va retrage din Afganistan în septembrie. Anunțul vine după cel al Washingtonului, privind plecarea trupelor americane din această țară până la 11 septembrie.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că e vremea ca aliații să se retragă din Afganistan, iar SUA vor lucra cu aceștia pentru o retragere coordonată.

Blinken susține că SUA și-au atins obiectivele, astfel că președintele Joe Biden va face declarații despre retragere în scurt timp. 

Miniștrii apărării și afacerilor externe din Alianța Nord-Atlantică dezbat chestiunea miercuri după-amiază într-o videoconferință prezidată de secretarul general Jens Stoltenberg, în prezența secretarului de stat american și a șefului Pentagonului, Lloyd Austin.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că Germania se va coordona cu SUA în privința retragerii trupelor din Afganistan.

"Am spus întotdeauna că ne implicăm împreună și ne retragem împreună", a declarat ea pentru postul public de televiziune ARD. Kramp-Karrenbauer se așteaptă ca o decizie în acest sens să fie luată astăzi la NATO.

Potrivit The Times, și Marea Britanie va retrage 750 de soldați.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001, înlăturându-i de  la putere pe talibani, pe care i-au acuzat că au sprijinit rețeaua teroristă Al-Qaida, considerată responsabilă pentru atentate.

Talibanii continuă însă să controleze zone importante din Afganistan.

În februarie 2020, SUA și talibanii au semnat un acord privind retragerea, cu condiția ca aceștia din urmă să-și respecte angajamentele privind menținerea păcii interne. Talibanii nu și-au respectat angajamentele.

Marți, ei au precizat că nu vor mai participa la un summit privind viitorul Afganistanului, care ar urma să fie organizat în Turcia, în luna aprilie, dacă forțele străine nu părăsesc țara.