Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele (M5S) au ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern condus de Giuseppe Conte.

Conte a demisionat săptămâna trecută, după colapsul coaliției guvernamentale formate de M5S și Liga Nordului, când Matteo Salvini, liderul Ligii, a anunțat retragerea sprijinului politic pentru Executiv, solicitând alegeri anticipate.

Salvini încerca astfel să capitalizeze creșterea de popularitate din sondaje, unde M5S, care a obținut un scor mai bun la precedentele alegeri, intrase pe un trend puternic descendent.

Dar mutarea lui Salvini pare să fi dat greș, dacă 5 Stele reușește să formeze un guvern cu vechii adversari din Partidul Democrat.

„Există un acord cu Partidul Democrat, conform căruia Conte urmează să obțină mandatul de președinte al Consiliului pentru a încerca formarea unui Guvern pe termen lung”, a declarat președintele M5S, Luigi Maio, după o întâlnire cu președintele italian, Sergio Mattarella.

Mattarella l-a convocat pe Conte la discuții pentru joi dimineața, dar analiștii apreciază că acesta va primi un nou mandat.