Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, scrie, într-un editorial pentru Time, că lumea contemporană pare că este copleșită de probleme, în timp ce politicienii sunt confuzi și pierduți, iar situația actuală este mult prea periculoasă.

Mihail Gorbaciov atrage atenția că nicio problemă nu este mai urgentă decât militarizarea politicii și lansarea unei noi curse a înarmării atât dinspre Rusia, cât și dinspre NATO.

"Lumea contemporană este copleșită de probleme. Politicienii par a confuzi și pierduți. Dar nicio problemă nu este mai urgentă decât militarizarea politicii și noua cursa a înarmării. Oprirea și inversarea acestei curse ruinătoare trebuie să fie prioritatea noastră. Situația curentă este mult prea periculoasă. Mai multe trupe, tancuri și autovehicule blindate sunt aduse în Europa. NATO și Rusia obișnuiau să-și desfășoare la distanță forțele și armele, dar acum sunt mai aproape ca niciodată și nu au cum să rateze ținta", a scris Gorbaciov în Time.

Fostul conducător sovietic afirmă că în timp ce multe state ale lumii nu pot să finanțeze nevoile sociale esențiale ale cetățenilor, cheltuielile militare continuă să crească de la an la an.

”Banii se găsesc ușor pentru arme sofisticate a căror puteri distructive sunt comprabile cu cele ale armelor de distrugere în masă, pentru că submarinele pot să devasteze jumătate dintr-un continent cu o singură salvă, iar sistemele de apărare antirachetă submină ideea de stabilitate strategică”.

Liderii politici și militari adoptă o doctrină din ce în ce mai beligerantă și periculoasă, în vreme ce comentatorii și personalitățile din televiziune se alătură ”corului belicos", notează Gorbaciov.

"Totul arată ca și cum lumea se pregătește pentru război."

Mihail Gorbaciov remarcă faptul că, astăzi, amenințarea nucleară pare să fie din nou o realitate, iar relațiile dintre marile puteri au urmat în ultimii ani traiectoria rău și mai rău, în timp ce avocații înarmării și reprezentanții industriei militare își freacă mâinile.

"Trebuie să ieșim din această situație. Trebuie să reluăm dialogul politic orientat spre decizii și acțiuni comune", propune Gorbaciov.

Fostul lider sovietic spune că viziunea potrivit căreia dialogul ar trebui concentrat pe lupta antiterorism - deși este urgentă și importantă - nu este suficientă.

Scopul ar trebui să fie din nou pe prevenirea războaielor, eliminarea treptată a cursei înarmării și reducerea arsenalelor de arme. Scopul este să ajungem la un acord, care să nu includă doar armele nucleare, dat și sistemele antirachetă și stabilitatea strategică, spune Gorbaciov.

"În lumea modernă, războaiele trebuie incriminate, deoarece niciuna dintre problemele globale cu care ne confruntăm – sărăcia, mediul, migrația, creșterea populației sau lipsa de resurse – nu pot fi rezolvate prin război."

Mihail Gorbaciov a cerut Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluție prin care să declare că un război nuclear este inacceptabil și trebuie evitat. Acesta susține că inițiativa pentru o astfel de măsură ar trebui să vină de la Donald Trump sau Vladimir Putin, președinții țărilor care dețin peste 90% din focoasele nucleare la nivel mondial și au, implicit, o anume responsabilitate.

"Astăzi, greutatea fricii și stresul păstrării ei este simțită de milioane de oameni, iar principalele cauze sunt militarizarea, conflictele armate, cursa înarmării și sabia lui Damocles pe care o reprezintă nuclearele. Să scapi lumea de această frică înseamnă să-i faci pe oameni mai liberi. Acesta ar trebui să devină un obiectiv comun. Multe alte probleme ar fi atunci mai ușor de rezolvat", spune Gorbaciov.

"Momentul pentru a decide și a acționa este acum."