Guvernul elen a decis vineri, ca începând cu 14 iulie, de la 6:00 dimineața, turiștii să prezinte un test negativ pentru COVID-19 la intrarea pe teritoriul Greciei.

Excepție fac diplomații, medicii și transportatorii. 

Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.

Decizia a fost luată după ce mai mulți turiști au fost testați pozitiv în ultima săptămână. Printre ei și trei români, potrivit MAE de la București.

Noua cerință se aplică tuturor cetățenilor străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas.

MAE reamintește că e necesară în continuare și completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form). Acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.

Cu referire la informațiile menționate în mass-media privind confirmarea unor noi cazuri de infectare cu COVID-19 printre turiștii străini aflați în Republica Elenă, MAE precizează că autoritățile elene au confirmat public un număr de 29 de cazuri noi de infectare în rândul cetățenilor care au venit din România și Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcție de cetățenie.

Totodată, cu privire la cazul cetățeanului român testat pozitiv pentru COVID-19 în insula Thassos, MAE precizează că, la solicitarea Consulatului General al României la Salonic, autoritățile elene au retestat persoana în cauză, rezultatul celui de-al doilea test fiind negativ. Cetățeanul român urmează să revină în România în cel mai scurt timp. În acest sens, oficiul consular a întreprins demersurile necesare pentru notificarea autorităților elene cu privire la această situație.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.