Germania vrea să ducă o luptă mai dură împotriva terorismului: Guvernul a adoptat un proiect de lege în acest sens, care cuprinde și reguli noi pentru achiziționarea de cartele prepaid.

Pachetul legislativ anti-terorism propus de Ministerul de Interne și adoptat miercuri trebuie să fie votat și în Parlament.

Noua legislație este necesară în contextul amenințării teroriste, în special din partea islamiștilor radicali.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că una dintre prevederi vizează extinderea schimbului de informații cu alte guverne. În anumite condiții, vor putea fi create baze de date comune.

Acest lucru ar facilita verificarea informațiilor disponibile privind persoane suspecte sau evenimente.

Totodată, poliția federală va putea să folosească agenți sub acoperire în mai multe situații, fiind avută în vederea în special infiltrarea în organizațiile traficanților de persoane umane.

O altă prevedere importantă este prezentarea unui act de identitate care să conțină adresa completă la achiziționarea cartelelor prepaid, scrie Spiegel Online.

În acest fel, se încearcă prevenirea comunicării sub protecția anonimatului între persoanele suspectate de terorism.

Nu cerem prea mult dacă vrem să știm cine folosește un telefon mobil, a declarat ministrul de Maizière.

O astfel de prevedere există deja în mai multe țări europene. În România, CCR a declarat, în septembrie 2014, neconstituțională legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepaid.

Discuția pe acest subiect a continuat în spațiul public, existând o tabără care pledează pentru o nouă lege privind cartelele prepaid și o alta care respinge această variantă.

Recent, premierul Dacian Cioloș a amintit faptul că România este una dintre puținele state membre în care aceste cartele pot fi cumpărate fără un act de identitate.

"Apropo de cartelele prepaid, de exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care, încă, vinde cartele fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite, în ultima perioadă, cartele prepaid din România, în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există flexibilitate în România”, a declarat, în martie, la Pro TV, premierul Cioloș.

Informația a fost confirmată de SRI, care a precizat că, din datele strânse până în acest moment, inclusiv de la partenerii externi, există informația că în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria și Irak, sunt folosite cartele telefonice românești.