Cabinetul Rutte III a demisionat vineri, pe fondul unui scandal privind alocațiile, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, relatează DutchNews.nl.

Scandalul a izbucnit după ce un raport oficial a dezvăluit că miniștri, funcționari publici, parlamentari și chiar judecători au jucat un rol în lansarea unor acuzații false de fraudă la adresa unor familii, obligate să dea înapoi statului mii de euro.

Liderul Partidului laburist (PvdA), Lodewijk Asscher, a demisionat încă de joi, el fiind ministru pentru afaceri sociale, în perioada în care mii de familii au fost acuzate pe nedrept de fraudă.

Asscher a precizat că se va retrage și din fruntea listei partidului pentru alegerile parlamentare din 17 martie.

Raportul unei comisii parlamentare de anchetă publicat în decembrie anul trecut a constatat că funcționarii publici au suspendat acordarea de alocații pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, în perioada 2013-2019. Multe familii au fost constrânse să returneze statului zeci de mii de euro, ceea ce le-a provocat probleme financiare grave.

Lodewijk Asscher a susținut că nu a știut de ”vânătoarea ilegală” împotriva părinților.

Mark Rutte ar fi dorit să evite demisia pentru a se putea ocupa de combaterea pandemiei de COVID-19, dar alți lideri ai partidelor de la guvernare, precum Sigrid Kaag (D66), au declarat că sunt inevitabile ”consecințele politice” după publicarea raportului.

Cabinetul va asigura interimatul - cu excepția ministrului economiei Eric Wiebes - până la alegerile generale din 17 martie, dar va avea puteri limitate și nu va putea lua decizii cu care Parlamentul nu e de acord, notează DutchNews.nl.