Președintele Donald Trump a anunțat marți seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

UPDATE

Liderul de la Casa Albă a declarat că va reimpune sancțiunile economice contra Teheranului, ridicate în 2015 când s-a ajuns la acest acord. Trump a luat decizia retragerii în pofida opiniei unor dintre consilierii săi militari.

Criticând dur acordul încheiat în 2015 de SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania cu Iranul, Trump a susținut că înțelegerea nu a împiedicat Teheranul să finanțeze terorismul și să destabilizeze Orientul Mijlociu. 

Președintele american a spus că sancțiunile vor fi la cel mai înalt nivel și orice țară care ajută Iranul va avea de suferit.

Decizia a fost salutată imediat de premierul israelian, Benjanim Netanyahu, relatează CNN.

Într-o declarație comună, Franța, Germania și Marea Britanie și-au exprimat regretul față de anunțul președintelui SUA. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat că UE e ”decisă să mențină” acordul.

Și președintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunțat că Teheranul va respecta acordul nuclear. Pe de altă parte, Rouhani a afirmat că Iranul este gata să-și reia programul nuclear, înghețat în schimbul ridicării sancțiunilor, dar va purta discuții înainte cu celelalte state semnatare ale acordului.


+++

Comunitatea internațională așteaptă anunțul de marți al președintelui american referitor la retragerea sau nu a SUA din acordul nuclear. Liderii europeni au fost la Washington în ultimele săptămâni pentru a-l convinge pe Trump să nu renunțe la acord.

Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, și premierul britanic, Theresa May, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l convinge pe președintele american că opoziția sa față de acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015 este greșită. Chiar dacă înțelegerea nu este perfectă, Teheranul s-a angajat la reducerea capacităților sale nucleare, astfel că ar trebui păstrată, i-au explicat liderii europeni lui Trump, notează Deutsche Welle.

Apelul lor nu pare să fi avut efect, dar rezultatul va fi cunoscut în cursul acestei zile, după ce președintele Trump va anunța dacă SUA se vor retrage sau nu din acord.  

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, germanul David McAllister, a vorbit despre frustrarea, temerile și eforturile de ultim moment ale liderilor europeni pentru a salva acordul încheiat în timpul mandatului lui Barack Obama. 

"Încerc să înțeleg poziția SUA", a declarat McAllister, afișând o vădită exasperare, la un eveniment dedicat dosarului nuclear iranian.  "Acest acord nu aparține unei singure țări. Noi, la Bruxelles, spunem că acesta este un acord multilateral, susținut de o Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Credem că nu poate fi modificat în mod unilateral, deoarece ne aparține tuturor", a mai spus eurodeputatul german.

McAllister a precizat că europarlamentarii europeni au făcut personal lobby pe lângă membrii Congresului SUA, explicând care sunt mizele denunțării acordului.

Norman Roule, care a lucrat timp de 34 de ani în cadrul CIA, consideră că aceste eforturi de ultim moment nu ar fi suficiente. El a declarat pentru Deutsche Welle că poate ar fi trebuit ca liderii europeni să facă presiuni asupra Iranului, nu asupra lui Trump.  UE – susține Roule - ar fi trebuit să spună clar Teheranului că va impune sancțiuni suplimentare cu privire la programul său de rachete balistice și la implicarea în regiune.

”Aceste nemulțumiri au fost cunoscute și discutate timp de doi ani și jumătate. Nu e corect să spui că e problema administrației Trump, atât timp cât nimeni nu a făcut nimic în privința asta”, spune Roule. În loc de întâlniri, Roule crede că ar fi fost mai bine ca UE să fi venit cu un plan prin care să demonstreze că poate obține concesii reale de la Teheran. În momentul de față nu există ”suficiente presiuni asupra Guvernului Iranian”, apreciază specialistul pe probleme iraniene.

Dacă Roule afirmă că există și alți politicieni care susțin denunțarea acordului, eurodeputata olandeză Marietje Schaake are o opinie diferită. Schaake, vicepreședintă a delegației PE pentru relațiile cu SUA, i-a urmărit îndeaproape pe membrii Congresului american. 

"Există o mulțime de oameni la Washington care sunt la fel de îngrijorați ca noi de ceea ce poate face președintele" SUA, a declarat Schaake pentru DW. Ea crede că cel mai important impuls ar trebui să vină nu doar din partea Congresului, ci din partea Partidului Republican, care ar trebui să se împotrivească unui președinte care renunță la acorduri.