Înalta Curte de Justiție a Irlandei de Nord a decis, vineri, că legislația provinciei nu restrânge dreptul premierului britanic de a declanșa procedura de ieșire a țării din Uniunea Europeană, iar acordul parlamentului regional nu este necesar.

Înalta Curte nord-irlandeză a mai decis să transfere instanțelor din Anglia chestiunea mai largă legată de autoritatea deținută sau nu de premierul Theresa May și de miniștrii săi de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără aprobarea explicită a parlamentului britanic, informează Reuters, citat de Agerpres.

Decizia instanței de la Belfast este prima a justiției din Regatul Unit referitoare la contestațiile depuse, inclusiv la Londra, privind ieșirea țării din blocul comunitar.

Implicațiile pentru Irlanda de Nord sunt încă incerte, în condițiile în care procesul se va întinde pe mai mulți ani de negocieri.

Reclamanții invocaseră argumentele că Irlanda de Nord a votat majoritar împotriva Brexit și că ieșirea din UE ar încălca acordurile de pace din 1998.

Guvernul britanic a salutat decizia Înaltei Curți din Irlanda de Nord.

"Salutăm decizia curții din această dimineață și faptul că este de acord că putem trece la declanșarea articolului 50 așa cum intenționam", a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May, referindu-se la articolul tratatului UE care deschide calea Marii Britanii de a începe procedura legală de ieșire din Uniunea Europeană.