Theresa May a suferit încă o înfrângere usturătoare în Camera Comunelor marți seara, când deputații britanici au respins și varianta revizuită a acordului încheiat cu Uniunea Europeană.

În favoarea acordului au votat 242 de deputați, dar 391 de membri ai Parlamentului au votat împotrivă.

Diferența de 149 de voturi este totuși ceva mai mică decât înfrângerea istorică din ianuarie, când Guvernul a pierdut cu cel mai mare scor din istorie - o diferență de 230 de voturi.

Premierul Theresa May și-a exprimat regretul față de rezultat și a spus că parlamentarii trebuie să decidă acum dacă vor să revoce Articolul 50 din Tratatul UE, referitor la retragerea unui stat membru, sau să convoace un nou referendum pe tema Brexit. În orice caz, a adăugat ea, Uniunea Europeană va dori să știe ce intenționează să facă britanicii în cazul unei amânări.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că versiunea de Brexit fără acord este inacceptabilă și că este timpul pentru alegeri anticipate, notează Agerpres.

Negociatorul-șef pentru Brexit din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, a reacționat imediat după aflarea rezultatelor, arătând că impasul poate fi rezolvat numai în Regatul Unit. 

Premierul conservator Theresa May a susținut că un document convenit luni seară cu UE oferă garanții juridice care răspund temerilor parlamentarilor britanici că în virtutea mecanismului de „backstop” Regatul Unit ar putea rămâne pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra și UE nu ajung la o înțelegere permanentă care să evite reapariția unei așa-numite „frontiere dure” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Prin urmare, el le-a cerut deputaților să ia în această seară „o decizie politică”, pentru că „acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord”.

Mai mult, în dezbaterea premergătoare votului, șefa executivului a avertizat, într-o ultimă încercare de a convinge deputații, că „dacă acest vot nu trece, dacă acest acord nu trece, atunci Brexitul poate fi pierdut”.

După înfrângere, Theresa May a spus că miercuri va cere Camerei Comunelor să voteze ieșirea din UE fără un acord pe 29 martie. Dacă deputații resping și această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia șefei executivului britanic nu ar trebui să depășească sfârșitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie și de acordul liderilor europeni, iar britanicii ar putea fi nevoiți să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.