Comisia Europeană a anunțat marți declanșarea procedurii de infringement împotriva a trei state membre - Cehia, Polonia și Ungaria - care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre.

"În ultimele luni, Comisia a lansat apeluri repetate către acele state membre care nu au relocat deocamdată nicio singură persoană sau care nu se angajează să relocheze, să facă acest lucru. În mod regretabil, în pofida acestor apeluri, Cehia, Ungaria și Polonia, încălcându-și obligațiile legale reieșite din Deciziile Consiliului și din angajamentele lor față de Grecia, Italia și alte state membre, nu au întreprins până acum măsurile necesare'', precizează comunicatul executivului comunitar citat de AFP, relatează Agerpres.

''În aceste condiții (...) Comisia a decis să declanșeze procedura de infringement împotriva acestor state membre'', menționează comunicatul.

Planul de relocare a 160.000 de refugiați a fost adoptat în septembrie 2015, când Ungaria, Cehia, Slovacia și România au votat împotriva sa. Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varșovia a decis să nu le accepte.

La un seminar organizat săptămâna trecută de Parlamentul European privind crearea unui sistem european de azil, comisarul pentru Migrație Dimitris Avramopoulos a fost întrebat de un jurnalist ungar în legătură cu disputa dintre Bruxelles și Budapesta privind cotele de refugiați.

”Strămoșii tăi știu ce înseamnă să fii refugiat. Peste 150.000 de unguri au fugit în 1956 din Ungaria în Europa, cei mai mulți în Austria. E adevărat că avem așteptări mai mari de la Ungaria. Aș fi așteptat și încă aștept ca Guvernul ungar să aplice ceea ce am decis toți în urmă cu doi ani, la Luxemburg”, a declarat Dimitris Avramopoulos, referindu-se la ungurii care și-au părăsit țara după represiunea sângeroasă a Revoluției ungare din 1956.