Presiunea creată de valul de refugiați pare să facă inutile standardele cerute României și Bulgariei. Ciprian Ciucu (Centrul Român de Politici Europene-CRPE), autor al unui raport pe această temă, a raspuns cititorilor EurActiv.ro.

Presiunea migraționistă care a dus la penetrarea granițelor frontierelor externe ale Greciei, Italiei și Ungariei în 2015 face ca standardele cerute României și Bulgariei să fie inutile, atât timp cât acestea nu au fost aplicate și statelor membre.

Ciprian Ciucu (Centrul Român de Politici Europene) a publicat de curând un raport în care explorează opțiunile pe care România la are cu privire la obiectivul Schengen precum și modalitățile prin care poate urmări sau amâna acest obiectiv.

Tocmai această presiune migraționistă ar fi, în opinia lui Ciprian Ciucu, motivul real pentru care România nu a fost acceptată în Schengen până acum deși, subliniază acesta, niciodată nu a formulat o cerere oficială.

Ni s-au transmis pe căi oficiale sau neoficiale semnale că nu va fi un vot pozitiv și atunci noi (România, n.r.) am luat decizia să nu mai supunem la vot, în mod oficial”. De fapt, mai spune acesta, nu am făcut-o pentru că Guvernele care s-au succedat nu au vrut să-și asume pe plan intern un eventual eșec. 

O variantă, între opțiunile și abordările menționate în raport, ar putea fi forțarea votului în consiliul Justiție și Afaceri Interne, fiindcă sunt suficiente argumente pe care România le poate aduce în mod legal. 

Mai multe explicații, în interviul VIDEO:

ÎNTÂLNIRE ONLINE: 

Ciprian Ciucu a răspuns, pe aceeași temă, întrebărilor adresate de cititorii EurActiv.ro în cadrul unei întâlniri online desfășurate miercuri, 21 octombrie.

Întâlnirea s-a încheiat, întrebările și răspunsurile se găsesc la rubrica de comentarii de mai jos.

Mai puteți comenta pe acest subiect, la rubrica menționată. 

Raportul CRPE: „La spartul târgului? Opțiunile României vizavi de Spațiul Schengen”poate fi accesat aici.

Context

România și Bulgaria au fost ferite de problemele generate de criza migrației din 2015, probleme similare celor cu care s-au confruntat Grecia, Macedonia, Serbia și Ungaria, țări care s-au aflat pe principala rută migratorie.

Principalii factori care au făcut ca România și Bulgaria să nu se afle pe ruta migratorie cu principală destinație Germania, constau în:

(1) faptul că cele două state nu se află în Spațiul Schengen, controlând activ frontierele

și

(2) bariera fizică naturală reprezentată de Dunăre ce ridică problema dificultății suplimentare de traversare.

În același timp, în mod evident, România și Bulgaria sunt doar țări de tranzit, nereprezentând ținte de destinație pentru refugiați și imigranți. Acesta nu este momentul pentru a negocia un nou termen pentru integrarea României în Schengen, dar este un moment bun pentru a discuta și defini opțiunile pe care le avem.

Astfel, în urma analizei CRPE, se prefigurează două opțiuni majore:

  • Opțiunea 1: Menținem obiectivul de adera la Spațiul Schengen cât mai repede posibil;
  • Opțiunea 2: Renunțarea la obiectivul Schengen pe o perioadă nedeterminată.

Adresați întrebări și parcugeți documentul CRPE pentru mai multe detalii.

Acestă întâlnire on-line are loc în cadrul proiectului "Influenți, alerți și informați în negocierile din UE –Expertiză și consultare în politici europene" finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.