Parlamentul israelian a votat un proiect de lege controversat care vizează să constrângă ONG-urile să facă publică finanțarea lor de către guverne străine. Printre organizațiile vizate se află și unele susținute financiar de UE.

Pentru a putea intra în vigoare, textul de lege, care a stârnit critici internaționale, trebuie votat în alte două lecturi de către Knesset, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Textul prezentat de guvern, care, potrivit criticilor, face să domnească o atmosferă de vânătoare de vrăjitoare împotriva organizațiilor ostile colonizării teritoriilor palestiniene și militante pentru apărarea drepturilor omului, a fost adoptat, în noaptea de luni spre marți, cu 50 de voturi pentru și 43 împotrivă la sfârșitul unei dezbateri foarte tensionate.

Ministrul justiției, Ayelet Shaked, din partidul naționalist Căminul Evreiesc, inițiatoarea acestui proiect susținut de unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, a dat asigurări că proiectul de lege nu vizează o anumită organizație neguvernamentală.

Însă, potrivit AFP, ONG-urile considerate de stânga sunt de departe cele mai afectate, deoarece organizațiile de dreapta, în special cele care susțin colonizarea, beneficiază mai ales de donații particulare, în special din partea unor oameni de afaceri americani.

Printre principalele organizații vizate, susținute financiar în principal de Uniunea Europeană, se află ONG-ul împotriva colonizării "Pacea, Acum”, "B'Tselem" - o organizație pentru apărarea drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate - și "Breaking The Silence", critic al acțiunilor armatei israeliene față de palestinieni.