Circa jumătate dintre italienii care au votat duminică au preferat partide anti-sistem. Italia nu este prima țară din UE care o ia pe drumul populismului.

În timp ce lungul proces al formării unei coaliții a început deja în Italia, chiar înainte de publicarea rezultatelor finale, comentatorii și analiștii evocă provocările cu care se vor confrunta Italia, dar și Uniunea Europeană.

Publicația La Stampa apreciază că vremea marilor partide a trecut și am intrat în era antiglobalismului.

"Câștigătorii sunt grupuri caracterizate printr-o puternică neîncredere față de instituțiile statului. Ceea ce au în comun învingătorii din 4 martie este faptul că nu își trag rădăcinile din Europa post-război care tânjea după pace. Ei vin din Europa care protestează față de consecințele globalizării... Iar Italia nu e singura țară din Europa unde forțele anti-sistem au succes, dar e prima țară occidentală în care nu una, ci două opțiuni anti-sistem au fost prezentate la alegeri: Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului. Și ambele au fost recompensate", a comentat redactorul-șef al cotidianului italian, Maurizio Molinari.

The Times preconizează că Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului, dacă vor guverna, vor intra în coliziune cu Germania și alte țări nordice în privința tratatelor Zonei Euro, a scăderii taxelor și eliminarea restricțiilor privind cheltuielile publice.   

Un "cocktail periculos" titrează El Pais: "Ascensiunea populismului, criza partidelor tradiționale, întoarcerea lui Berlusconi, boom-ul extremiștilor de dreapta, regionalismul, izbucnirile rasiste și, în plus, ingerința inevitabilă a Rusiei, toate acestea duc la un cocktail îngrijorător. În pofida unui sistem electoral extrem de complex, Italia a reușit până acum să se asigure că haosul politic nu împiedică formarea unui guvern. Dar acum, odată cu această fragmentare extremă, a treia economie din Zona euro este supusă unui test cu un deznodământ incert".

 

"Vechiul sistem, în care social-democrații și partidele conservatoare ale lui Berlusconi exercitau pe rând puterea este distrus. În locul vechilor partide de mase au apărut poli politici noi. Partidele populiste de stâga sau de dreapta devin noile partide de mase din Italia. Este un fapt, chiar dacă nu convine establishment-ului. În Italia tocmai are loc ceea ce s-a întâmplat deja sau urmează să se întâmple în alte state ale UE",

 

notează Deutsche Welle.

Publicația amintește de faptul că în Grecia guvernează o coaliție alcătuită din radicali de stânga și de dreapta. în Ungaria sunt la putere conservatori populiști, în Franța un partid anti-sistem apărut peste noapte a câștigat prezidențialele, ținându-i în șah pe populiștii de dreapta, în Austria populiștii de dreapta sunt la guvernare, în Germania ei sunt cel mai important partid de opoziție, iar în Marea Britanie, o mișcare naționalistă anti-UE, cu simpatizanți în toate partidele, a impus Brexit-ul.

"Tot mai mulți alegători din Europa nu au probleme cu calitățile negative, falsele promisiuni și propaganda ieftină de care s-ar face vinovați populiștii, potrivit adversarilor din sistemul de până acum. Alegătorii vor soluții simple la probleme complexe. Dacă acestea întârzie ceilalți, din vechiul sistem, sunt de vină. Între timp, populiștii moderni pornind din Marea Britanie și până în Italia au învățat o mulțime de la populistul-șef, președintele SUA, Donald Trump. Nu este întâmplător că fostul ideolog al lui Trump și demolator al sistemului din SUA, Steve Bannon, a apărut în preziua alegerilor la Roma pentru a-l susține public pe extremistul de dreapta Salvini", remarcă Bernd Riegert, adăugând că până și Parlamentul European e populat de politicieni anti-sistem.

Și cotidianul polonez Rzeczpospolita este îngrijorat de viitorul UE.

Apreciind că italienii au îngropat proiectul Europei cu două viteze, publicația își exprimă speranța că nu vor reușit să "ucidă însuși proiectul european".

La Repubblica atrage atenția că Italia, cu datoria sa astronomică și o creștere anemică e mai vulnerabilă ca niciodată".

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că nu e îngrijorat de rezultatul alegerilor de duminică, dar a făcut apel la președintele francez, Emmanuel Macron, și la cancelarul german, Angela Merkel, în vederea relansării UE, pusă din nou la încercare de partide populiste și de extremă dreapta.

"Italia e o națiune foarte puternică, sunt sigur că va reuși", a afirmat Timmermans într-un interviu pentru Le Figaro. "Dar trebuie să ne punem întrebarea: cum putem reinventa democrația pentru ca europenii să se simtă confortabil?".