Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a asigurat, într-un interviul pentru BBC, că Uniunea Europeană nu este ostilă Marii Britanii în privința negocierilor pentru Brexit și că acestea vor fi prietenești, corecte, dar nu și naive.

"Nu am deloc o atitudine ostilă față de Marea Britanie. Marea Britanie face parte din Europa și sper să avem o relație de prietenie cu Marea Britanie în următoarele decenii", a asigurat Juncker, într-un interviu BBC.

Președintele CE a precizat că atât Uniunea Europeană, cât și Comisia vor negocia cu Londra într-un mod "prietenesc, corect, dar niciodată naiv".

De asemenea, acesta a mai precizat că Londra nu va fi pedepsită sau sancționată, dar a insistat că Marea Britanie trebuie să își respecte angajamentele financiare asumate prin programele blocului comunitar.

"Nu te poți preface că nu ai fost niciodată membru al Uniunii. Guvernul și Parlamentul britanic și-au asumat anumite angajamente ca membrii UE și trebuie respectate. Acesta nu este o pedeapsă, nu vor fi sancțiuni", a explicat el.

Juncker a explicat că nu va fi vorba despre o taxă de ieșire, așa cum a scris presa, ci despre o notă de plată, a cărei valoare urmează să fie "calculată științific".

Acesta a insistat, însă, că nu va ceda în ceea ce privește drepturile celor aproximativ 4,5 milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie și a cetățenilor britanici care trăiesc în UE. Președintele CE a explicat că nimeni nu are dreptul să îi dea afară din casele sau de la slujbele lor.

"Nu este vorba despre negociere. Este vorba despre respectarea demnității umane", a precizat Juncker.

În ceea ce privește absența premierului britanic Theresa May de la summitul de sâmbătă de la Roma, ce are drept scop să dovedească unitatea blocului comunitar după Brexit, dar și să marcheze 60 de ani de Uniune, Juncker a recunoscut că aceasta va fi cu siguranță notabilă.

"Bineînțeles că îi vom simți lipsa", a spus președintele CE.

Eșec și tragedie

În doar câteva zile, Marea Britania va trimite, la Bruxelles, scrisoarea care declanșează oficial numărătoarea inversă până la Brexit.

Președintele Comisiei a recunoscut că va fi trist în acea zi.

"Este o tragedie. Un eșec și o tragedie", spune Juncker.

Totuși, Juncker este optimist că nu va mai exista o altă ieșire și a admis că nici nu își dorește un Nexit, Oexit, Dexit sau Frexit pentru că dacă mai multe țări vor pleca, cu siguranță acesta ar fi sfârșitul UE.

Uniunea Europeană va sărbători 60 de ani de la semnarea Tratatului, sâmbătă, la Roma. Marea Britanie va lipsi de la aniversare, iar miercuri este așteptată să trimită la Bruxelles scrisoarea care declașează, oficial, numărătoarea inversă de doi ani până la Brexit.