„Nu va exista o amânare. Nu mai există motiv să amânăm suplimentar Brexitul, trebuie să aibă loc acum”, a spus președintele Comisiei Europene, într-o conferință de presă susținută joi alături de premierul britanic Boris Johnson.

Comisia Europeană și guvernul britanic au anunțat că au ajuns la o nouă înțelegere privind acordul de retragere din UE.

Acordul va fi dezbătut azi de șefii de stat și de guvern din UE, reuniți la Bruxelles în Consiliul European, iar Juncker a recomandat aprobarea acestei noi înțelegeri, care preia, de altfel, mare parte din acordul negociat cu guvernul condus de Theresa May.

„Avem un acord. Prim-ministrul britanic trebuie să se asigure că va trece etapa parlamentului britanic. Sper că așa se va întâmpla”, a punctat Jean Claude Juncker.

Însă analiștii nu estimează că va fi facilă aprobarea în Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedenta înțelegere susținută de Theresa May, motiv pentru care aceasta a și demisionat.

Totuși, chiar și dacă Parlamentul britanic respinge sâmbătă și acest acord, este greu de crezut că liderii europeni nu îi vor acorda lui Boris Johnson amânarea pe care acesta este obligat - de o lege adoptată chiar de deputații britanici - să o ceară dacă nu este un acord semnat până la 19 octombrie.

Amânarea termenului la care Marea Britanie urmează să iasă din UE nu este aprobată de Comisia Europeană, ci de Consiliul European.

De altfel, jurnaliștii britanici au comentat că mesajul lui Juncker este mai degrabă unul adresat deputaților din Parlamentul de la Londra - aprobați acest acord sau confruntați-vă cu perspectiva unei ieșiri fără acord. Acest mesaj arată Londrei că UE „nu mai are chef de altă renegociere”, a comentat jurnalista BBC Katya Adler. Ea a adăugat că un nu definitiv în acest moment ar însemna „acel Brexit fără acord pe care liderii UE au fost atât de interesați să îl evite”.